Vágólapra másolva!
Hajtós Bertalan újra a tatamira lép szombaton a magyar-török cselgáncsmérkőzésen, amelynek tétje a csapat Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutás. A vendégek Eb- és vb-érmesekkel, valamint egy olimpiai bajnokkal érkeznek Budapestre.

Európa legjobb nyolc csapata között van a magyar cselgáncsválogatott - az előző fordulóban a románokat győzte le -, és ez már önmagában is rangot jelent. Az európai szövetségnek ötven tagországa van, a csapat Eb-re csak az élmezőny kapott meghívást. Meglepő eredmények már eddig is születtek, a negyeddöntőig nem jutottak el például az oroszok, annak ellenére, hogy a világbajnokságon három aranyat nyertek, Portugália kiverte őket.

Mert egy csapatverseny mindig más, mint az egyéni, ott akár csodák is történhetnek. Ebben bíznak a magyar judósok is, mert nekik szombaton a törökök következnek, és ha a papírformát vesszük figyelembe, akkor meg sem kellene rendezni a mérkőzést, a vendégek annyival erősebbnek tűnnek. Nagy Ernő szövetségi kapitány viszont bizakodó, tüzeli a csapatát, és történelmi példát emleget: annak idején Dobó Istvánnak és csapatának sem volt sok esélye.

Bár a törökök egyelőre csak azt jelezték, hogy tizenkét fős küldöttséggel érkeznek, a kapitány szerint elképzelhetetlen, hogy kimaradjon a sydneyi olimpia bajnoka, a 66 kilós Ozkan, itt lesz a többszörös Eb- és vb-helyezett Demirel (73), az Eb-érmes Uznadze (81), valamint a nehézsúlyú Tataroglu, aki már nyert Európa-bajnokságot, vb-ezüstöt, az olimpián pedig ötödik lett.

Az sem a mieink mellett szól, hogy a csapat Eb-n nem rendeznek mérkőzéseket mind a hét súlycsoportban, csak ötben, így kimarad a 60 kilós kategória, valamint a 100 kiló, amelyben Kovács Antal személyében olimpiai és világbajnok versenyzőnk van. Egy dologban azért szerencséjük volt a magyaroknak, mivel a helyszíneket sorsolással döntik el, Budapesten fogadhatták a román válogatottat, és a hét végén a Nemzeti Sportcsarnokba jönnek a törökök is. Tizenöt perces szünettel egymás után két csapatmeccset rendeznek, súlycsoportonként két-két versenyző mérlegelhet a csapatokból. A kapitányoknak tíz perccel a fordulók előtt kell megnevezniük azt a judóst, aki tatamira lép.

Lesz tehát taktikázás, és a magyarok bevetnek egy csodafegyvert, Hajtós Bertalant. Már 36 éves, és amikor eldőlt, hogy nem jut el az olimpiára, gyakorlatilag befejezte a versenyzői pályafutását. Három éve még a 81 kilós súlycsoportban nyert Európa-bajnokságot, most egy kategóriával feljebb, a 90 kilóban mérlegel. Jelenleg egy magánklubot vezet, vagyis edzésben maradt, és Nagy Ernő szerint a technikája ma is kristálytiszta. A kapitány örül, hogy sikerült rábeszélnie a visszatérésre. Mint mondta, egy hosszabb sorozatra már nem hívta volna, egy-két mérkőzésen azonban segíthet a magyar válogatottnak.

A csapatversenyeken általában lehet döntetlen is, az Eb-n azonban nem. Ha a mérkőzésidő leteltével egyenlő az állás, nem a bírók döntenek, hanem az első akcióig, az úgynevezett aranypontig folyik a küzdelem.

Lépesfalvi Zoltán

Korábban: