Vágólapra másolva!
Azután, hogy 1992-ben, Barcelonában  szinte az ismeretlenségből előbukkanva húszévesen olimpiai bajnok lett, a 93-as a hamiltoni cselgáncs vb-n is aranyérmet szerzett. S bár az atlantai 5. hely sem volt rossz eredmény, s a nemzetközi versenyekről temérdek érmet begyűjtött, nyert két főiskolai világbajnokságot, tulajdonképpen Hamilton után mégis hét "szűk esztendőt" következett számára. Idén viszont újra szép eredményeket ért el, ami azt jelenti, hogy Kovács Antal - merthogy róla van szó - mégsem hagyja abba a pályafutását.

- A júliusi vb előtt kijelentette, hogy ha Münchenben helyezetlenül végez, akkor végérvényesen abbahagyja a cselgáncsot. De így utólag nézve mondhatjuk, nem vállalt nagy kockázatot, hiszen szenzációs évet zárhat.
- Ez ellen nem tiltakozom, hiszen megnyertem a párizsi és a bonni nemzetközi versenyt, a budapestin harmadik lettem, az Európa-válogatottal pedig Világkupa-győztes úgy, hogy megvertem az olimpiai bajnok japán Inouét, majd a vb-n és egy hete a moszkvai Grand Prix-döntőben is ezüstérmet szereztem. Ezzel együtt az egyáltalán nem volt biztos, hogy a világbajnokságon is kijön a lépés, hiszen egy vb-n senki sem mehet biztosra. Ha kiestem volna az elején, akkor tényleg befejeztem volna.

- De hisz az évközi versenyek éppen azt bizonyították, hogy a 100 kg-ban változatlanul ott van a világ legjobbjai között...
- Nagyon derék dolog végigcsinálni a kőkemény felkészülést, az edzőtáborokat, végigverekedni az A kategóriás versenyeket, de igazából csak az számít, mit mutatsz fel a világversenyeken. S ezeken az utóbbi években nekem nem nagyon jött össze semmi. Nyertem nemzetközi versenyeket, mindenkit le tudtam győzni, csak éppen az olimpián és a vb-n nem sikerült semmi. Közbejött egy sérülés, megbetegedtem vagy rossz napot fogtam ki, mindegy, a lényeg az, hogy nem sikerült semmi. S úgy voltam vele, hogy ha az idei vb-n is így lesz, akkor be kell lássam, számomra ez van megírva, nem szabad erőltetnem tovább a dolgot. Jobb lesz, ha a további energiáimat a magyar gazdasági élet felvirágoztatására fordítom. Idén ugyanis megszereztem a diplomámat a Janus Pannonius Tudományegyetemen, immár okleveles közgazdász vagyok.

- De szerencsére a vb-n kijött a lépés, így egyelőre még nem menti meg a magyar gazdaságot. A diploma még pihenhet egy ideig a fiókban. Vagy mégsem?
- Nem egészen, mert itt Pakson a klubom, az Atomerőmű SE marketingmunkájába már bekapcsolódtam. A Paksi Atomerőmű jelentős mértékben támogatja a szakosztályunkat, s az ebben a kapcsolatban rejlő lehetőségeket kölcsönösen ki kell használnunk. Egy kis lépés ezen a téren, hogy olyan logókat gyártattunk le, amelyek felkerültek a judoginkra, Moszkvában én már ilyenben versenyeztem.

- Most pedig kipihenheti a fáradalmakat...
- Pihenés? Október 13-án, szombaton volt a verseny, vasárnap hajnali 4-kor indultunk vissza, de csak este értem haza. A mesterem, Hangyási László azonban már hétfőn edzésre rendelt, s mivel kicsit elkéstem, alaposan leteremtett.

- Nyugtasson meg, jövőre az Eb előtt nem jelenti ki, hogy ha helyezetlenül zár, akkor abbahagyja!
- A folytatást az egész éves szereplésemtől teszem függővé, s ha 2001-ben is jó évem lesz, akkor azt mondom, hogy jöjjön a 2002-es. A többit pedig majd akkor meglátjuk. Én már nem nyomasztom olyan súlyokkal magam, mint az olimpia: ha látom, hogy nem megy, nem fogok "görcsölni" Athénig. Már olyan sokat kaptam ettől a sportágtól, hogy minden egyes nap ajándék, amit a cselgáncsban tölthetek.