Vágólapra másolva!
A sötét fellegeknek általában örülnek az alpesi sízők, mert havat ígérnek, de a sportág felett manapság gyülekező "cumulusoknak" vélhetően kevésbé. Az ausztriai Söldenben, ahol ma kezdődik az alpesi sí Világ Kupa-sorozat, a megszokott vidám ricsaj helyett szomorú várakozás uralkodik, három, nagyon nyomós okból: az egyik Janica Kostelic, a másik Hermann Maier, a harmadik a világpolitikai helyzet.

Előbbi kettő az összetett VK címvédője, s sérülés miatt kihagyja a szezon nagy részét, ha nem az egészet. Utóbbi, s általa a terrorfenyegetettség viszont nem, s csak remélni lehet, hogy megkíméli az idény legfontosabb viadalát, a Salt Lake City-i téli olimpiát, valamint a többi tengerentúli VK-versenyt.

A 19 éves horvát tinifenomén, Kostelic megnyerte tavaly az összetett és a mulesikló VK-pontversenyt, májusban térdmutéten esett át, de a regeneráció a vártnál hosszabb, egyelőre mindkét lába rakoncátlankodik. A sorozatban 10 VK-viadalt nyert szlalomspecialista hölgy nagyon szomorú, hogy nélküle kezdődik a szezon, ráadásul akár pályafutása folytatása függ térdei állapotától.

Ha van ennél is rosszabb helyzet, az Hermann Maieré. Az olimpiai és világbajnok, VK-győztes osztrák "Herminátor" tavaly négy kristálygömböt is hazavihetett, hiszen az összetett mellett három szakági VK-ban sem akadt nála jobb. Most majd fog, hiszen Maier augusztus 24-i súlyos motorbalesete után platinalemezzel a lábában jelenleg járni tanul. Néha-néha tesz egy-egy kósza megjegyzést, hogy csodák láncolata folytán netán elindul a február 8. és 24 között zajló téli olimpián, de ebben azért ne higgyünk. Inkább bízzunk benne, hogy látjuk még őt komoly síversenyen lécet csatolni. Külön szomorúság, hogy nagyrészt miatta zárul az idény márciusban Flachauban, Maier szukebb pátriájában, nélküle.

Kostelic és Maier távollétében sokan ácsingóznak a VK- és olimpiai sikerekre, a férfiaknál vélhetően nem csökken az osztrák fölény, a nőknél többesélyes a parti.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) nem az ászok hiánya miatt, de válságtervet volt kénytelen készíteni arra az esetre, ha a világpolitikai események miatt nem lehet megrendezni az Egyesült Államokban a Világ Kupa-versenyeket. "Figyeljük a híreket és a történéseket, s eszerint döntünk majd. Egyelőre csak egy finnországi póthelyszínt jelöltünk ki, de ha szükség lenne rá, lesznek még tartalékaink" - mondta Günter Hujara versenyigazgató a söldeni idénynyitó előtti sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a döntés az amerikai szövetség hatásköre. A november 22. és december 2. közötti versenyek (Aspen, Lake Louise, Beaver Creek) esetleges áthelyezése mellett szól az, hogy azt a december 6-i, Denver-Frankfurt repülőjáratot, amellyel a versenyzők visszatértek volna Európába, már törölték, így a főszereplők csak nehézkesen és késve tudnának megérkezni a következő, Val d'Isere-i vetélkedésre.