Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre a selejtezőből egyenesen a döntőbe verekedte magát Jarkko Nieminen a stockholmi 800 ezer dollár összdíjazású férfi tenisztornán, miután két szettben legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott svéd Thomas Enqvistet. Finn teniszező még soha nem nyert ATP-tornát és a döntőben is 20 éve szerepelt utoljára.

Jarkko Nieminen nevét nemcsak Svédország, de a teniszvilág is egy csapásra megismerte. A 20 esztendős finn versenyző annak köszönhette indulását a 800 ezer dollár összdíjazású Stockholm Openen, hogy a földrajzi közelség miatt selejtezőbeli lehetőséghez jutott. Nieminen olyannyira élt a lehetőséggel, hogy szettveszteség nélkül a fináléig menetelt (közben 7 meccset nyert zsinórban!), az elődöntőben azt az Enqvistet verte 7:6, 6:3-ra, aki eddig háromszor nyerte a tornát. Ennél többet csak a négyszeres győztes német Boris Becker és az amerikai John McEnroe nyert.

Nieminen lehet az első finn teniszező, aki ATP-tornát nyer. Fináléig eddig egy alkalommal jutott el finn: Leo Palin 1981. december 20-án Szófiában Ricky Meyertől szenvedett vereséget. Nieminen, aki életében eddig összesen kettő ATP-versenynen indult és a főtáblán mindössze hat mérkőzést játszott, akár a legjobb százba is bekerülhet a hétfői, új világranglistán.

Nieminen ellenfele az a holland Sjeng Schalken lesz, aki a másik elődöntőben 6:4, 6:2-re verte az argentin Guillermo Canast. A győztes jutalma 109 ezer dollár lesz.

Pincési László

Korábban: