Vágólapra másolva!
A tőröző olasz Valentina Vezzali, illetve a párbajtőrözők versenyében honfitársa, Paolo Milanoli nyert aranyérmet hétfőn a nimes-i vívó-világbajnokságon. A magyarok közül Mohamed Aida szerepelt a legsikeresebben, hetedik helye egyben az egész válogatott legjobb egyéni teljesítménye volt.

A magyarok számára sikertelenül zárultak az egyéni versenyek a nimes-i vívó-világbajnokságon, amire nemigen akadt példa a korábbiakban. A legjobb helyezést (7.) a tőröző Mohamed Aida érte el. A tizenhatig jutott Lantos Gabriella, illetve Fekete Attila. Az első fordulóban szenvedett vereséget Knapek Edina, Varga Katalin és Kovács Iván. Kulcsár Krisztián és Imre Géza nem került fel a 64-es táblára.

Noha a sportág hagyományai alapján sokan - joggal - vártak jobb eredményeket, érdemes felidézni, hogy a legutóbbi vb-n, 1999-ben, Szöulban - a női párbajtőr csapat és Mincza Ildikó révén - összesen két érmet, egy aranyat és egy bronzot sikerült begyűjtenie a válogatottnak.

"Az elmúlt néhány évben mindig néhány kimagasló képességű versenyző mentette meg a csapatot. A hazai lehetőségeket, a sportág népszerűségét és a képzett edzők számát tekintve reálisan nem is számíthattunk olyan sikerekre, mint amilyenek valójában születtek. Az utóbbi időben többször erőn felül teljesítettek a vívók" - fogalmazta meg véleményét Kovács Tamás, a magyar szövetség főtitkára.

Szavait többek között az is alátámasztja, hogy a sydneyi olimpiát csupán egyetlen érem volt a termés. Ha Nagy Tímea elsősége nincs, egyértelmű a bukás, így viszont némileg árnyaltabbá vált az összkép. Kovács Tamás szerint a jövőben az eddigieknél több pénzt kell fordítani az utánpótlásra, elsősorban a fiatal versenyzők számának növelésére.

"A majdani sikerekhez egyébként edzők is kellenének. Jelenleg nagy gond, hogy kevés a jól képzett szakember. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sokat kell költeni ahhoz, hogy a külföldre szerződött mestereket hazahozzuk" - mondta. A főtitkár arról is beszélt, hogy az idén kipróbált rendszer - három fegyvernemi menedzser, hat szakági vezetőedző - nem igazán vált be. "Szükség van egy szövetségi kapitányra, aki mindenért felel. Ha majd lesz, valószínűleg az sem fordul elő, hogy az egyes szakágak különböző helyszíneken, más-más szisztémával készülnek fel egy-egy kiemelkedő versenyre." A nimes-i vb kedden a csapatküzdelmekkel folytatódik, így mindezek ellenére nem kizárt, hogy éremmel utazik haza a válogatott.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vezzali, aki a negyeddöntőben mindössze egy tussal bizonyult jobbnak Mohamednél, magabiztosan szerezte meg az elsőséget az 1998-ban vb-győztes német Sabine Bauval szemben.

A másik aranyérmes szemtelen vívásával maga ellen hangolta a szurkolókat, akik nem bocsátották meg neki, hogy az elődöntőben legyőzte a francia Jeannet-t. A fináléban azután a hazai közönség a svájci Hoffmannak szurkolt, mint utóbb kiderült, hiába... Ezen a napon Milanoli volt a legjobb.

A francia vívók az egyéni versenyek során nyolc érmet szereztek, így komoly esélyük van arra, hogy megjavítsák az eddigi rekordot, amit - 11 medállal - a németek tartanak az 1993-as esseni vb óta.

Eredmények, női tőr:
az elődöntőben:

Valentina Vezzali (Olaszország) - Roxana Scarlat (Románia) 15-4
Sabine Bau (Németország) - Jekatyerina Jucseva (Oroszország) 15-9
a döntőben:
Vezzali - Bau 15-6

férfi párbajtőr, az elődöntőben:
Paolo Milanoli (Olaszország) - Fabrice Jeannet (Franciaország) 15-11
Basil Hoffmann (Svájc) - Oliver Lücke (Németország) 15-13
a döntőben:
Milanoli - Hoffmann 15-6

Korábban:

Női párbajtőrben nincs magyar a nyolc között