Vágólapra másolva!

Korai fegyverletétel a nimes-i vívó-vébén

Gyengén szerepelnek vívóink a nimes-i vívó-világbajnokságon, hiszen az első két nap után egyetlen versenyzőnk sem tudta magát a legjobb nyolc közé verekedni.

Az ördög mellett a terroristák sem alszanak, vélik a nimes-i vívó-világbajnokság rendezői, s ennek megfelelően a vb helyszínein fokozott a biztonsági ellenőrzés. Ha fura is az összhatás, az esti döntőknek helyet adó, 2000 éves Arénába a nézők csak detektoros kapukon, csomagátvizsgálás mellett juthatnak be. Az újságírókban azonban valamiért megbíznak, mi mentesülünk a procedúrától egy oldalbejáratnál, ahol tapasztalhatjuk, hogy magyar ember tényleg a világ minden szegletében fellelhető. Ennél a kapunál a "fő őr" ugyanis egy kétajtós szekrény méretű honfitársunk, aki az idegenlégióban szolgált, majd Nimes-be házasodott.

Ha az ő élettörténetét írnánk ide, bizonyára kellemesebb olvasnivaló lenne, mint az, ami most következik: versenyzőink első két napi szereplésének krónikája. Különösen a szombat történései fájóak számunkra, hiszen a női párbajtőr és a férfi kard egyénitől is sokat vártunk, de mindkettőtől nagyon keveset kaptunk. Ami a női párbajtőrt illeti, a legjobb 64-ből a 32-be Nagy Tímea, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien és Mincza Ildikó is bejutott, de innen a 16 közé már csak Nagy Tímea. Ám itt ő is kikapott, 15-7-re a német Bokeltől; akkor még nem tudhattuk, hogy a leendő világbajnoktól. A német lány este az Arenesben 4000 hazai néző bánatára 12-8-ra verte a Franciaországban szinte nemzeti hősnek számító Flesselt, az atlantai olimpiai bajnokot, akitől most az ezüst is kiváló eredmény - alig négy hónappal szülés után! Az asszó vége után előállt az a különleges eset, hogy a győztest és a vesztest egyaránt a levegőbe dobálták. Flessel a dobogóra a kis Leilouval karjaiban lépett fel, és az ezüstérmet a csöppség nyakába akasztották. Sok példa aligha van hasonlóra. A közönség tapsolt és tombolt, mi pedig azon merenghettünk, hogy hiába magyar az aktuális olimpiai bajnok (Nagy T.) és az Európa-bajnok (Mincza) is, a vb-n sehol sem voltunk.

A legjobb 32 közé jutással férfi kardban sem volt gondunk, de a 16 között már csak Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt nevét olvashattuk. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Fodor Kende és Lengyel Balázs is egy-egy francia "nagyágyútól" kapott ki, előbbi a címvédő D. Touyától, utóbbi az idei Eb-második Pillet-től. Egy körrel később, a 8-ba jutásért újra két francia-magyar párharc következett és ismét két magyar vereség. D. Touyával Ferjancsik sem bírt (9-15), Nemcsik pedig az olimpiai ezüstérmes Gourdain-tól kapott ki (11-15). Az orosz Pozdnyakovnak viszont nem volt franciafóbiája, a fegyvernem jelenlegi legnagyobb klasszisa a 8 között D. Touyát, majd később a döntőben 15-10-re Pillet-t is lekaszabolta, így négy olimpiai aranya mellett most már három vb-aranya is van. Vasárnap a férfi tőr és a női kard egyéni verseny során nem kellett csalódnunk, mert ebben a két számban eleve nem sok jóra számítottunk, ami be is jött. Juhász Bence és Berjozkin Anton a 64 között esett ki, Marsi Márk és Juhász Attila még két kört kihúztak, ők a 16-ban búcsúztak. Női kardban Sznopek Gabriella a 64-ig, Nagy Orsolya és Csaba Edina a 32-ig, Nagy Annamária a 16-ig jutott. Utóbbi a 8 közé kerülésért vívott mérkőzésen 14-12-re vezetett az amerikai Jacobson ellen, de 15-14-re kikapott.

A vb első két napja, négy döntő után még egyetlen versenyzőnk sem jutott el a legjobb nyolcig sem (férfi tőrben az olasz Salvatore Sanzo, női kardban a francia Anne-Lise Touya lett a világbajnok), s vasárnap még további csapások is értek bennünket. Az 1998-as világbajnokságon aranyérmes férfi párbajtőrcsapatunkból ugyan Fekete Attila világranglistás helyének köszönhetően automatikusan bekerült a legjobb 64 közé, mint ahogyan a selejtezőben jól vívó Kovács Iván is, ugyanitt viszont Imre Géza és Kulcsár Krisztián kirostálódott.

Azt persze tudjuk, minden kezdet nehéz, de hogy ennyire az legyen, arra bizony nem gondoltunk.