Vágólapra másolva!

Minimálisak a sívilágbajnok túlélési esélyei

Még mindig nem tudni, mi lesz a sorsa Regine Cavagnoud francia síelőnőnek, aki hétfőn szenvedett súlyos edzésbalesetet. A világbajnok a Pitz Valley-gleccseren edzett, amikor egyelőre ismeretlen okból belerohant egy német edzőbe.

Az osztrák Der Standard információi szerint az innsbrucki egyetemi klinikán a kora esti órákban megoperálták a sportolót, de a kórház vezetése nem közölt semmit az állapotáról. A francia csapattól kapott információk szerint a műtét négy órán át tartott, ezalatt Cavagnoud fejét, mellkasát és máját műtötték meg. Esélye a túlélésre egész minimális.

A másik bécsi lap, a Kurier szerint Cavagnoud bukósisak nélkül edzett, ez okozta többek között, hogy súlyos fejsérüléseket is szenvedett. A lap szintén úgy tudja, Cavagnoud-t délután még nem műtötték meg, mert előbb stabilizálni kellett az állapotát. A kórház egyik orvosa szerint olyan mértékű a roncsolódás a síelő testén, mintha motorbalesetet szenvedett volna. A 31 éves sportolónő még kómában van. A baleset másik sérültje a német Markus Anwander edző sérülése is súlyos, de az ő állapota sokkal biztatóbb, mint Cavagnoud-é.

Az elmúlt 10 évben három hasonló komolyságú tragédia is történt. 1991-ben az osztrák Gernot Reinstadler Wengebne bukott és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. Nem járt jobban honfitársnője, Ulrike Maier sem, aki 1994-ben a németországi Garmisch-Partenkirchenben olyan szerencsétlenül bukott, hogy egy időmérő póznába ütközve nyakát törte. A mostani esethez hasonló szerencsétlenség 1996-ban Sierra Nevadában, a világbajnokságon esett meg, amikor az orosz Tatjana Lebegyeva a nemzetközi szövetség egyik alkalmazottját ütötte el.

Pincési László

Korábban: