Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szerdán kora hajnalban Las Vegasban Hasim Rahman és Lennox Lewis bemutató edzésen, majd kötetlen sajtóbeszélgetésen vett részt. A szombati nehézsúlyú bokszcsata résztvevői már hét hónappal ezelőtt találkoztak, akkor meglepetésre Rahman győzött az 5. menetben kiütéssel. A visszavágó tétje nem kisebb, mint hogy ki a súlycsoport vitathatatlan bajnoka.

Előbb Rahman és csapata vonult be a Mandalay Bay hotelben felállított szorítóba. Míg a címvédő kezét bandázsolták, Rahman kellemesen csevegett az érdeklődőkkel, ő és stábja végig jókedvűnek tűnt. Egy néző bekiabálása sem hozta ki az amerikait a sodrából. "Yeah Lennox" - hangzott egy Lewis-rajongó kiáltása, mire Rahman közölte, ő is szereti a brit bokszolót, mert sok pénzt hoz neki a konyhára, ugyanakkor kijelentette, a szombat esti harcban győzni akar. Az amerikai teamje jóval Lewis érkezése előtt fejezte be a tréninget.

A brit különösen nyugodtnak és csendesnek tűnt, néha eleresztett egy-egy mosolyt, de főleg az edzésre koncentrált, a ritmusváltásokat gyakorolta. Csak néha szólalt meg, főleg saját segédeivel beszélt. Míg edzője, Emanuel Steward feladta rá a kesztyűt, gondolataiba mélyedve ücsörgött a szorító közepén lévő széken.

Az edzést követően mind Rahman, mind Lewis elmondta, mindketten készek Tyson ellen kiállni, de a WBC és IBF szervezet bajnoka, Rahman menedzsere, Stan Hoffman szerint az érdemi tárgyalások még el sem kezdődtek ez ügyben. A közelgő nagy derbire kevés konkrét utalást tettek, de a címvédő elszólta magát, mert egy kérdésre azt válaszolta, alig várja már a szombatot: "Nem engedem meg Lewisnak, hogy kiüssön, sőt, biztos vagyok benne, hogy ezt én teszem vele."

Az esélyeket illetően megoszlanak a vélemények. Korábban már két nagy bajnok, a Lewis által legyőzött Frank Bruno és a Muhammad Ali ellen is becsülettel helytálló Henry Cooper már elmondta a véleményét. Jim McDonnell - aki a nyolcvanas években kétszer is pehelysúlyú világbajnoki övért bokszolt - úgy véli, Lewis óriási hibát követ el azzal, hogy első vereségét követően újra csak Rahman ellen bokszol. Az egykori ökölvívó, jelenleg tréner szerint jobb lett volna, ha a címmeccs előtt a brit egy felhozó mérkőzésen lép a kötelek közé, hogy felmérje, valójában hol is tart. McDonnell utalt arra, Lewis 1994-ben kikapott McCalltól és az 1997-es visszavágó előtt négy meccset is vívott. "Azokon a találkozókon megbizonyosodhatott, hogyan áll a felkészülésben, ez a biztonsága most nincs meg, ami nagy problémát jelenthet" - mondta az elemző, aki úgy véli, ez a csata rengeteg problémát okozhat majd Lewisnak.

Mike Tyson egyik korábbi edzőpartnere, a cirkálósúlyban az IBF koronáját megnyerő, s nem mellékesen 1991-ben éppen Lewistól a második menetben vereséget szenvedő Glenn McCrory is megtekintette az edzést, majd megszólalt a kérdésben: "Láttam Rahman munkáját, s csak azt mondhatom, hogy nem lehet megfélemlíteni. Más kérdés, hogy az első meccsen egyetlen szerencsés ütéssel nyert, de az a győzelem nagyon felvértezte."

Egy másik korábbi menő, James McGirt is elismerően nyilatkozott a címvédőről: "Rock a harcosok harcosa. Sok függhet attól, mennyire nőtt meg az ömbizalma az első meccset követően, s persze attól is, mennyit változott azóta Lewis. Ami még a védő javára szól, hogy ha verekedni kell, Lennox képtelen eltáncolni, s hirtelen nem lesz belőle Muhammad Ali."

Thury Gábor

Korábban: