Vágólapra másolva!
A két elődöntőt játszották szombaton Sydneyben a férfi teniszezők 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján. Az első találkozón meglepetés született, Grosjean 6:4, 6:2-re legyőzte Kafelnyikovot, de Lleyton Hewitt, a világbajnoki pontverseny új éllovasa a spanyol Juan Carlos Ferrero ellen nem hibázott, 6:4, 6:3-ra nyert. 

Fotó: Reuters
Csodásan zárul Grosjean éve

Az idén két Grand Slam-elődöntőt (Melbourne, Párizs) elbukó Grosjean ezúttal sem adott sok esélyt ellenfelének, rendkívül megbízhatóan teniszezett. A 39 perces első szett 5. játékában nyerte el riválisa adogatását, s előnyét már meg is őrizte. A folytatás még simább volt, a második játszmában 2:2 után Kafelnyikov már gémet sem nyert.

A második elődöntőben a világbajnoki pontversenyt (ATP Race) péntek óta vezető ausztrál Lleyton Hewitt ellenfele a spanyol Juan Carlos Ferrero volt. A John Newcombe-csoportot veretlenül megnyerő hazai játékos az első játszma elején két breaklabdát hárított, majd 2:2 után elnyerte ellenfele adogatását, s 46 perc alatt jutott előnyhöz. A folytatásban sokáig csak az ausztrál szurkolók örülhettek, mert kedvencük a 2. szettben 4:0-ra elhúzott. Ferrero ekkor kezdte meg a felzárkózást, három játékot nyert sorozatban, de többre már nem futotta tudásából. Hewitt ugyanis nem zavarodott meg, megnyerte saját adogatását, majd 5:3 után újra breakelt, s ezzel eldöntötte az elődöntő sorsát, amely másfél óráig tartott.

"Már a párizsi tornán nagyszerűen teniszeztem, s eddig Sydneyben is jó formában játszottam" - nyilatkozta Grosjean. "A döntőt nyugodtan várom. Nehéz mérkőzésre számítok, hiszen a világelső lesz az ellenfelem. Nincs veszítenivalóm."

"Sebastien remekül játszott, de őt nem is nyomasztotta az esélyesség terhe" - mondta Kafelnyikov. "Sokkal erőteljesebben teniszezett mint, én, sokszor kényszerített védekezésre. Nem történt tragédia. Valószínűleg síeléssel töltöm a következő napokat, megérdemlek egy kis pihenést."

"Az Agassi elleni mérkőzésen megsérült a lábam, s állapotom még rosszabbodott, amikor pénteken Rafterrel találkoztam" - mondta Hewitt. "Az sem volt biztos, hogy végig tudom játszani az elődöntőt. A közönség kedvéért megpróbáltam, de a találkozó elején nem sok esélyt adtam arra, hogy be is fejezem. Végül sikerült, de a finálé előtt még vár rám egy vizsgálat."

"Lleyton jobb volt, megérdemelten jutott a döntőbe" - ismerte el Ferrero. "Nem éreztem a játék ritmusát, dekoncentrált voltam. Hallottam, hogy nincs rendben a lába. Lehet, hogy emiatt tudat alatt nem vettem elég komolyan a meccset."

A Mesterek Kupája vasárnapi döntőjének két résztvevője eddig hatszor találkozott: az ausztrál Lleyton Hewitt 4-2-re vezet a francia Sebastien Grosjean-nal szemben. Legutóbb hétfőn mérkőztek, a világbajnoki pontverseny új éllovasa három játszmás mérkőzésen győzött.

A Hewitt-Grosjean mérkőzések eredményei:
1999 - Delray Beach (salak), 6:3, 6:2 - Hewitt-győzelem
1999 - Davis Kupa-döntő, Nizza (salak), 6:4, 6:3 - Grosjean
2000 - Sydney (kemény pálya), 6:4, 6:4 - Hewitt
2000 - Montreal (kemény pálya), 7:6, 6:3 - Grosjean
2001 - Sydney (kemény pálya), 6:3, 4:6, 6:4 - Hewitt
2001 - Mesterek Kupája, Sydney (fedett pálya), 3:6, 6:2, 6:3 - Hewitt