Vágólapra másolva!
Az ember nem is hinné, hogy a mai világban ilyesmi még lehetséges: Hasim Rahman csak húszéves korában kezdett el bokszolni, miután az azt megelőző két esztendőt lényegében bűnözőként az utcákon töltötte, és kábítószer birtoklásáért hétéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A muszlim vallású profi áprilisban hódította el a WBA és az IBF profi nehézsúlyú világbajnoki címét a brit Lennox Lewistól, a visszavágót szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) rendezik a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotelben.

Fotó: Reuters
Ha az önbizalom lenne az egyetlen mérce, biztosan Rahman nyerne

Hogy vajon az a bizonyos ütés a "lucky punch" kategóriájába tartozik vagy Rahman tényleg jobb bunyós Lewisnál, az vasárnap reggelre kiderül. Mindenesetre az utolsó hét hónap roppant mozgalmasan alakult a 29 éves - ellenfelénél hét évvel fiatalabb - Rahman életében.

Először is kirúgta mérkőzésszervezőjét, Cedric Kushnert - akivel éveken át együtt dolgozott - és leszerződött Don King istállójába, miután King ötmillió dollárt adott neki, abból kétszázezret egy nejlonzacskóban! "A végén már nem jöttem ki Kushnerrel" - magyarázta Rahman. "Abból induljunk ki, hogy minden promoter meglopja a versenyzőjét. Ha ez igaz, akkor már miért ne dolgozzam a legjobbal?!"

Visszautasította a HBO és a Showtime sokmillió dolláros szerződésajánlatát, bízva abban, hogy újra megveri Lewist, s akkor még többet kaszálhat.

Lewis beperelte Rahmant, s a bíróság úgy döntött, hogy az újdonsült bajnok másfél éven át nem bokszolhat mással, csak Lewisszal, azaz a visszavágónak időben minden más meccset meg kell előznie. "Semmi gond", mondta Rahman. "Ezért a mérkőzésért legalább tízmillió dollárt kapok. Ennyi pénzről korábban még csak nem is álmodhattam.

Rahman könnyebb autóbalesetet szenvedett feleségével, Crystallal és három gyermekükkel - paradox módon azon a parádén, amit éppen az ő vb-győzelmének tiszteletére rendeztek szülővárosában, Baltimore-ban.

Spontán módon összeverekedett Lewisszal az ESPN sporttelevízió Közelkép című műsorában.

A Rock (Szikla) becenévre hallgató Rahmannak nem volt könnyű gyermekkora. Dacára a rendezett családi háttérnek, folyton Baltimore utcáit rótta, kocsilopásokba, verekedésekbe keveredett, s a kábítószer sem maradt ki életéből. A 11. osztályban (harmadik gimnázium) kimaradt az iskolából, "rossz életet élt", ahogy manapság fogalmaz. 19 évesen egy utcai csetepaté során öt golyót kapott egy .38-as kaliberű pisztolyból, melyek közül egyik átütötte a bal kezét, a másik pedig a gerincében állt meg. Mégsem lett komolyabb baja, amit - visszagondolva - Allahnak tulajdonít.

Rahman 1991-ig, tizenkilenc éves koráig folytatta a züllését, majd 1992-ben gondolt egyet, és elkezdett bokszolni. Ő is Catskillbe, a New York állambeli edzőközpontba került, ahhoz a Kevin Rooney-hoz, aki Mike Tysont is edzette korábban.

Attól kezdve minden jóra fordult.

Rahman életében a két legfontosabb ember két nő: Crystal, a felesége és Joyce, az édesanyja. A bajnok a nyarat nem önmaga ünneplésével, bulizással töltötte, hanem jó muszlimhoz illően elzarándokolt Mekkába. "Normális, hétköznapi fickó vagyok, minden sztárallűrtől mentes", mondja Rahman. "A családomnak élek."

A két ökölvívó adatai:

Rahman

Lewis

testsúly:

107 kg

112 kg

magasság:

188 cm

195 cm

életkor:

29 év

36 év

mérleg:

35 gy (29 KO), 2 v

38 gy (29 KO), 2 v, 1 d

világranglista-helyezés:

1.

3.

edző:

Adrian Davis

Emanuel Steward

promoter:

Don King

"Main Events"

lakóhely:

Baltimore

London

Szakírók tippjei a világbajnoki döntőre:
Ron Borges (Boston Globe): Lewis nyer pontozással
Bernard Fernandez (Philadelphia Daily News): Rahman K. O. 9. menet
Colin Hart (The London Sun): Rahman K. O. 6.
Richard Hoffer (Sports Illustrated): Lewis pontozással
Kevin Iole (Las Vegad Review-Journal): Lewis pontozással
Michael Katz (maxboxing.com): Lewis pontozással
George Kimball (Boston Herald): Rahman pontozással
Wallace Matthews (New York Post): Rahman K. O. 7.
Lem Satterfield (The Baltimore Sun): Rahman K. O. 8.
Ed Schuyler (AP): Lewis pontozással
Tim Smith (New York Daily News): Rahman K. O. 5.
Steve Springer (Los Angeles Times): Lewis pontozással
Dan Rafael (USA TODAY): Rahman K. O. 4.
Calvin Watkins (The Dallas Morning News): Rahman K. O. 9.

Nyolcan Rahman, hatan Lewis győzelmét várják.

Ch. Gáll András

Korábban:

Lewis esélyesebb Rahmannál