Vágólapra másolva!
Natalie Coughlin 2:03.62 perccel világcsúcsot ért el 200 m háton az egyesült államokbeli East Meadowban a rövidpályás Világ Kupa-versenyen. Az egykoron Egerszegi Krisztina számának számító távon a 19 éves amerikai hölgy a kínai Csi Hong He 1993. december 5-én felállított 2:06.09 perces rekordját javította meg.

"Hatalmas meglepetés számomra" - mondta Coughlin, miután a második helyezettet hat másodperccel legyőzve ért célba a New York-i Világkupa-viadalon. "Megpróbáltam a lábtempóimra koncentrálni, ez a legerősebb pontom ugyanis. Amikor célba értem és felnéztem az órára, majdnem megbolondultam."

Coughlin a fukuokai világbajnokságon 100 m háton nyert és tagja volt a szintén aranyérmes 4x200-as gyorsváltónak. (Utóbbit előbb kizárták, mivel Cristina Teuscher 0.06 mp-cel az elsőként úszó Coughlin benyúlása után, vagyis a megengedett reakcióidőnél kétszer gyorsabban indult. A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága novemberi ülésén úgy döntött, hogy az Egyesült Államok is aranyérmes, a vb-n győztesnek kihirdetett Nagy-Britannia mellett.)

Az amerikaiak egyébként az első nap 17 döntője során 8 aranyérmet szereztek, de a legeredményesebb mégis egy szlovák úszó, Martina Moravcova lett, aki három aranyat is begyűjtött (200 m gyors, 100 m pillangó, 50 m gyors).

Pincési László

Korábban: