Vágólapra másolva!
Ötödik lett a magyar birkózó-válogatott a görögországi Patraszban rendezett kötöttfogású világbajnokságon. A csapat legeredményesebbje az ezüstérmes Deák Bárdos Mihály volt.

Abszolút végletek. Május 13-án az isztambuli kötöttfogású birkózó-vb utolsó, nehézsúlyú döntője után Deák Bárdos Mihály örömében majd kiugrik a bőréből, aranyéremmel a nyakában, piros-fehér-zöld zászlóval a kezében szalad végig a szőnyegen. December 9-én, a patraszi vb utolsó döntője után a nyakában ezüstérem, a Demetriosz Tofalosz sportcsarnok alagsori folyosóján gubbaszt a kövön és megállíthatatlanul potyognak a könnyei.

Ugorjunk vissza hozzávetőleg hat órát az időben, amikor Deák Bárdos két vállra fekteti a görög Kuciubaszt, majd lehuppan az edzőterem szőnyegére. "Misi, az ezüst már megvan" - szól oda neki érezhető sóvárgással a hangjában Bárdosi Sándor, aki nem sokkal korábban gyakorlatilag saját magát verte meg a 85 kg negyeddöntőjében. "De én az aranyért jöttem" - hallatszik a határozott válasz.

Ezt az aranyat sajnos most az amerikaiak olimpiai bajnoka, Rulon Gardner vitte haza, akit amúgy idén Deák Bárdos a magyar és a lengyel nagydíjon is legyőzött. Ám ezután történt az a bizonyos súlyos sérülés, amikor egy üvegajtó elvágta a jobb karját. Az érplasztikai műtét után hosszú hetek estek ki a felkészülésből, és sokáig az is kérdéses volt, hogy a szeptember végéről decemberre halasztott világbajnokságon el tud-e indulni.

"Egy hónappal ezelőtt, amikor Misire edzésen ráküldtem Kaló Bélát (a 97 kg-os súlycsoport válogatottját, aki tehát 30 kilóval könnyebb), tíz esetből nyolcszor simán megpörgette. Hihetetlen, hogy Misi milyen mélyről kapaszkodott vissza" - jegyezte meg a döntők után Komáromi Tibor szövetségi kapitány, aki a válogatott együttes szereplésének mérlegét is megvonta. "A nyolc versenyzőnkből négy súlycsoportjában bejutott a legjobb nyolc közé. Misi ezüstje mellett van két 5. helyünk Bárdosi és Berzicza révén, Füredy Levente újoncként 8. lett. S hadd jegyezzem meg, annak, hogy Berziczát az ex-szovjet zsűri kiejtette az orosz ellenfelével szemben, komoly visszhangja volt. Összességében mindenképpen elégedett vagyok a csapattal."

Ezt támasztja alá a vb ponttáblázata is, amelyen Kuba (54 pont!), Oroszország (38), az Egyesült Államok (33) és Svédország (26) után az 5. helyen már Magyarország következik, hármas holtversenyben Iránnal és a Koreai Köztársasággal (24-24). A kiegyenlített mezőnyt jelzi, hogy a törökök a 14. (11 pont), a lengyelek a 22. (6) helyre kerültek. Az éremtáblázat élén az oroszok és az amerikaiak végeztek (egyaránt 1-2-0), megelőzve Kubát (1-1-2).

Azon ne lepődjünk meg, hogy a Virgin-szigetek nem került fel a pontszerző harminc nemzet listájára, de azért emlékezzünk meg a kis országot képviselő egyetlen versenyzőről. Scott Shaun, aki mellesleg hazájában a birkózószövetség alelnöke is, a 85 kg-ban üzbég ellenfelétől 1:34 perc alatt tussal, a venezuelaitól 1:35 alatt technikai tussal kapott ki. Valószínűleg nagyot hibázott, hogy edzője helyett csupán a barátnőjét hozta magával Patraszba. Hősünk amúgy 54 esztendős...

Fábik Tibor

Korábban:

Deák Bárdosnak ezüstöt ért a halasztás