Vágólapra másolva!
A világ jelenlegi legjobb vívónője, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő olasz Vezzali is indul a hét végi budapesti Eximbank-kupa nőitőr-Világkupa versenyen, amely a magyarok számára az első válogató a vb-re és az Eb-re.

A hagyományoknak megfelelően idén is rangos mezőny - várhatóan tizenhat-tizennyolc országból közel száz induló - jön össze a női tőrvívók évnyitó Világkupa-versenyén. A beérkezett nevezések alapján már biztos, hogy a világranglista első tizenhat helyezettje közül tizenegy itt lesz Budapesten. A legnevesebb induló a rangsort vezető olasz Vezzali, de pástra lép honfitársnője, az 1992-es barcelonai olimpián győztes Trillini is.

A magyar versenyzők közül Mohamed Aida szerepel a legelőkelőbb helyen a világranglistán, ő a kilencedik helyen áll, így neki nem kell vívnia a Nemzeti Sportcsarnokban pénteken 14 órakor kezdődő selejtezőben. Lantos Gabriella tizennyolcadik, Varga Katalin huszadik, Knapek Edina huszonegyedik a rangsorban, s az pénteken 12 órakor, a nevezések zárásakor derül ki, hogy nekik kell-e selejtezniük.

Az Eximbank-kupa szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Bence szövetségi kapitány elmondta: a verseny a magyar indulók számára kiemelt válogató a 2002-es vb-re és Eb-re, vagyis aki bekerül a legjobb nyolc közé, az duplán kap pontot. Az is eldőlt, hogy a szakág legeredményesebb hazai verenyzője, Mohamed Aida idén előnyt élvez a válogatásnál, s bár konkrétan nem hangzott el, gyakorlatilag neki biztos a helye a magyar csapatban a világversenyeken.

"Az elmúlt években Aida megbízhatóan szerepelt, számos Világkupán jutott döntőbe, s a vb-ken is megállt a a helyét. A legfontosabb versenyeken azonban sajnos lemaradt az éremről, sokszor zárt az 5-8. helyeken. Idén új versenyeztetést képzeltem el számára, s ennek az eredménye remélhetőleg dobogós helyezésekben mutatkozik majd meg" - mondta Szabó Bence.

Az Eximbank-kupa pénteken 14 órakor a selejtezővel kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban, ahol szombaton reggel 9 órakor a hatvannégyes tábla küzdelmeivel felytatódik a program, a négyes döntőre 14 órakor kerül sor.

Ajánlat:

Szalay Gyöngyi ott akar lenni az olimpián

Fábik Tibor