Vágólapra másolva!
Utoljára közel három évtizeddel ezelőtt várták az ideihez hasonló hurráhangulatban a hazai Grand Slam-tornát az ausztrálok, elvégre Emerson, Laver, Newcombe és Roche érája óta most először kezdődött a férfi egyes kiemelési listája hazai világelső nevével.

Fotó: Reuters
Agassi a férfimezőny legnagyobb hiányzója

Már az is nagy szó, ha valaki megvédheti címét, de idén az 1995-ös, 2000-es és 2001-es győztes Andre Agassinak ez nem sikerülhet, mert a melbourne-i előtorna Sampras elleni döntőjében olyan súlyos csuklósérülést szenvedett, hogy a rajt előtt néhány órával visszalépett az Australian Opentől. "Nagyon nehéz döntést hoztam, Brad Gilbert edzővel hosszas latolgatás után döntöttünk így. A sérülés önmagában nem súlyos, de beláthatatlan következményekkel járhatna, ha rásérülnék. A közel 200 kilométeres sebességű szervák azonban teljesen tönkretehetik a kezem. S az sem mellékes, hogy harminc év felett minden sérülés végzetes lehet."

Az ausztrálok Davis-kupa csapatának kapitánya, John Fitzgerald a Sampras elleni meccs alapján úgy látta, Agassi annak ellenére, hogy vesztett, nagyszerű formába lendült. Andre a mérkőzés után nem is vette komolyan a sérülését, mert azzal jópofáskodott, hogy a felesége jobban teniszezik, mint a Samprasé, így összetettben még mindig ő a jobb...

Ugyancsak visszalépett a hölgyeknél az ötödik kiemelt Serena Williams, akinek a sydneyi versenyen fordult ki a bokája."Különösen fájó, ha vissza kell lépni egy versenytől, de hiába reménykedtem egészen az utolsó pillanatig. Sokat imádkoztam, de az edzésen már éreztem, nincs minden rendben."

"Majd meglátjuk" alapon, sérülten vállalta a rajtot, de már a nyitófordulóban elvérzett Gustavo Kuerten és Mary Pierce. A második kiemelt brazil öt szettben kapott ki a francia Boutter-től, a Hobartban vállsérülést szenvedett francia lány pedig tizennyolc perc kínlódás után adta fel az amerikai Craybas ellen.

Boutter azt nyilatkozta, hogy legerősebb fegyvere a szervája volt, viszont a sportszerűsége sem az utolsó: "Nagyon vegyes érzelmek vannak bennem. Ellenfelem nem volt százszázalékos, egy sérült játékost vertem meg." A vesztes Kuerten utólag azt mondta, ilyen körülmények közöztt nem várt magától győzelmet: "Végig feszült voltam, s a fájdalom elvonta a figyelmemet. Ilyen állapotban a játék már nem okoz örömet" - nyilatkozta a huzamosabb ideje csipősérüléssel bajlódó brazil.

Mivel a 2000-es bajnok Lindsay Davenport térdműtétje miatt nem indult, az érdeklődés Jennifer Capriati és Martina Hingis felé fordult. Bár előbbi nincs olyan kirobbanó erőben, mint tavaly, élete első GS-sikere alkalmával, utóbbi pedig három hónap kihagyás után tért vissza (októberben Filderstadtban szenvedett lábsérülést), ráadásul Selesen és Venus Williamsen is keresztül kell rágnia magát ahhoz, hogy zsinórban hatodszor is döntőbe jusson.

Fotó: EPA
Hewitt hazai pályán a győzelemig repülhet
bárányhimlő miatt visszalépett

Viszont térdpanaszok nélkül jutott döntőig Adelaide-ben a hazaiak sokat szenvedett bombázója, Mark Philippoussis, bár az "auszik" jobban örülnének a kétszeres US Open-bajnok Patrick Rafter látványának, ám a közönségkedvenc krónikus vállfájdalmai miatt fél év rehabilitációs pihenőre vonult. Csak jelzésképpen: ausztrál 1976-ban nyert utoljára férfi egyesben Mark Edmondson személyében.

A melbourne-i főtáblán öt magyar szorított magának helyet alanyi jogon: Mandula Petra (60. a világranglistán), Kuti Kis Rita (79.), Gubacsi Zsófia (108.), Kapros Anikó (110.), illetve az erősebb nem egyke képviselőjeként Sávolt Attila (93.). A selejtezőből ketten próbálhatták meg kvalifikálni magukat az év első GS-tornájára, Nagy Kyra (162.) az első fordulóban legyőzte az olasz Sassit, de a második körben kikapott az argentin Salernitől, míg Marosi-Aracama Katalin (204.) a japán Mijagi és az észt Ani elintézése után a főtábla kapujában kapott ki az ITF junior-világbajnok orosz Kuznyecovától.

Fotó: Reuters
Mandula a német Barna ellen lép pályára kedden

Francesca Schiavone aztán gyorsan visszavágott a magyaroknak: noha Kapros az Australian Open nyitófordulójában 6:4-re megnyerte az első szettet ellene, a folytatást 3:6, 6:8-cal elvitte az olasz lány.

Kedden újabb sztárok mutatkoznak be, de rajtuk kívül a négy magyar játékos is pályára lép.

A keddi műsor érdekességei:

női egyes, első forduló (a 64 közé kerülésért):
Mandula Petra - Barna (német, 92. a világranglistán)
Kuti Kis Rita - Danilidu (görög, 81.)
Gubacsi Zsófia - Pratt (ausztrál, 45.)
Capriati (amerikai, 1.) - Talaja (horvát)
Henin (belga, 6.) - Kurnyikova (orosz)
Sanchez-Vicario (spanyol, 14.) - Majoli (horvát)

férfi egyes, 1. forduló (a 64 közé kerülésért):
Sávolt Attila - Patience (francia, 272.)
Hewitt (ausztrál, 1.) - Martin (spanyol)
Sampras (amerikai, 8.) - Nieminen (finn)
Szafin (orosz, 9.) - Dupuis (francia)
Roddick (amerikai, 13.) - Zabaleta (argentin)