Vágólapra másolva!
Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a legnagyobb esélyesekből többen korán elbúcsúztak. A harmadik napon kiesett Ivanisevic, Kafelnyikov, Grosjean és a hazaiak kedvence, Philippoussis. Szeles és Hingis viszont nyert női egyesben. Időben a legkésőbb, helyi idő szerint késő éjszaka esett ki a wimbledoni bajnok, a horvát Ivanisevic: a francia Golmard verte négy szettben

Fotó: EPA
Ivanisevic elméletben tudja, hogyan kellett volna játszania

Az már a Rusedski-Philippoussis meccs előtt nyilvánvaló volt, hogy a két nagy adogató közül az egyik búcsúzik, ám a papírforma a brit győzelmét ígérte. Az ausztrál kiesése azt jelenti, hogy immár nincs egyetlen ausztrál sem a Grand Slam-torna harmadik fordulójában, ilyen legutóbb 1989-ben a US Openen történt meg, amikor Cahill, Fitzgerald, Masur és Woodforde is búcsúzott a második körben.

"Mit tehetek?" - kérdezte magától a hazai pályán bakizó Philippoussis. "Mindenki a legjobbját szeretné nyújtani. Minden, amit tehetek, hogy jövőre tovább menetelek, mint az idén. Még nem vagyok a legjobbakkal egy szinten, ezt onnan is lemérhettem, hogy fáradtak az izmaim is."

"Két-három évet adott magamnak, s ezalatt amennyire lehet, a maximumot akarom elérni." - ezek már a győztes Rusedski szavai. A brit idén már találkozott Henmannal Adelaide-ben, ahol honfitársa nyert, de mindketten idén hét meccset nyertek már. Henman most Volcskovon jutott túl három szettben: "Talán nem szerváltam olyan jól, mint a megelőző meccseimen, de a fontos pillanatokban összekaptam magam, s kihúztam magam a csávából. Ez különösen a második játszma utolsó játékában sikerült." A két brit a harmadik körben egymás ellen játszik, Rusedski magabiztos: "Én fogom irányítani a játékot."

Fotó: Reuters
Hingis mentálisan és fizikálisan is egyben van

Hingis - Arnt verte 6-1, 6-1-re - mentálisan és fizikálisan is egyben van, a közelmúltban családjára is jutott ideje, sőt pihenni is tudott. Sérülékenységéről a következőket mondta: "A sérülések jönnek a játékkal, sok a meccs, az anyagiak is számítanak. Tehát manapság egyre inkább együtt kell élni a sérülésekkel."

A negyedik kiemelt Kafelnyikov az amerikai Timtől kapott ki három szettben. Arra a kérdésre, hogy ez volt-e a legfájdalmasabb veresége Grand Slam-versenyen, azt válaszolta: "Nem emlékszem, hogy GS-tornán valaha ilyen rosszul játszottam volna. Nem volt energia sem a lábamban, sem a kezemben, nem ütöttem három egyformát. Mintha valaki más játszott volna helyettem." Az orosz nem tudott magyarázatot adni, hogy miért búcsúzik a verseny korai szakaszában ennyi kiemelt. Azt viszont tagadta, hogy kiesésében közrejátszott volna, hogy a labda kicsit nehezebb, mint tavaly, s a pálya lassúbb.

A tavaly ugyanitt elődöntős, idén ötödik kiemelt francia Grosjean drámai csatában, de vesztett a spanyol Clavet ellen. a francia hatvannyolc darab ún. ki nem kényszerített hibát vétett, a győztes ötvenhatot. Mindketten hat-hat ászt ütöttek. A spanyol legutóbb Scottsdale-ben nyert versenyt, ott Agassit és Hewittot is legyőzte. A 33 éves Clavet 1991 óta nyolcadik alkalommal szerepel az ausztrál bajnokságon, s negyedszer jutott be a harmadik körbe.

Csütörtökön is az egyéni torna második fordulójának mérkőzéseit játsszák Melbourne-ben: pályára lép Sávolt Attila és Mandula Petra is.

Érdekesebb mérkőzések csütörtökön:
férfi egyes:
Sávolt Attila - Federer (svájci, 11.)
Haas (német, 7.) - Bachelot (francia)
Sampras (amerikai, 8.) - Chela (argentin)
Szafin (orosz, 9.) - Ch. Rochus (belga)
Roddick (amerikai, 13.) - Ljubicic (horvát)

női egyes:
Mandula Petra - Tanasugarn (thaiföldi, 25.)
Capriati (amerikai, 1.) - Tu (amerikai)
Clijsters (belga, 4.) - Schwarz (osztrák)
Henin (belga, 6.) - Marrero (spanyol)
Mauresmo (francia, 7.) - Srebotnik (szlovén)