Vágólapra másolva!
Az utolsó magyar résztvevő is elbúcsúzott az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságtól, miután Sávolt Attila a második fordulóban 2 óra 4 perc alatt 6:2, 7:5, 6:4-re kikapott a 11. helyen kiemelt svájci Roger Federertől.

Fotó: Reuters
Sávolt és Federer: érvényesült a papírforma

A Federer szempontjából könnyen megszerzett első szett vége felé már voltak jelek, amelyek azt mutatták, hogy Sávolt, ha lassan is, de egyre inkább bemelegszik. A magyar játékos egyszer-kétszer szép dolgokat mutatott egy-egy jó return formájában, a második játszmában pedig egyértelműen tetten érhető volt felfelé ívelő formája.

A magyar teniszező teljesen egyenrangú félként játszott neves ellenfelével szemben, egyszer nullára hozta saját adogatását, sőt a teniszbabona szempontjából kritikus hetedik gémet is megnyerte, így joggal bízhattunk abban, hogy Sávolt hamarosan kiegyenlíti a játszmaállást.

Az, hogy ez nem így történt, annak volt köszönhető, hogy a magyar éljátékos 5:4-es vezetésénél két játszmalabdát is elhibázott - mindezt Federer adogatójátéka közben -, így a svájci kiegyenlített, majd elvette Sávolt szerváját, hozta sajátját, és máris övé volt a második szett, 46 perc alatt (7:5).

A 2:0-s szettállás nem vette el a magyar játékos kedvét, és egészen parádésan kezdte a harmadik játszmát. Rendkívül szívós, kitartó játékkal 3:0-ra elhúzott, alaposan megingatva svájci ellenfele addig rendíthetetlennek tűnő önbizalmát.

Az ekkor remekül teniszező magyar játékos az 5:2-ért szerválhatott, és adogatójátékában gigászi csatába keveredett Federerrel. Az elképesztő csatát hozó játék végén a svájci visszanyerte adogatását, majd hozta a sajátját, így a remélt Sávolt-előny helyett 4:4-et mutatott az eredményjelző.

Kulcsfontosságú játék következett, amelyet - nagy párviadalban ugyan - de elvesztett a magyar játékos, így Federer a mérkőzésért adogathatott. A svájci játékos nem hibázott, nullára hozta saját adogatását, a szettet (6:4, 49 perc alatt), s ezzel a mérkőzést, így ő léphetett a harmadik körbe.

Ausztrál nyílt teniszbajnokság, férfi egyes második forduló:
Federer (svájci, 11.) - Sávolt Attila 6:2, 7:5, 6:4
Schüttler (német) - Moya (spanyol, 17.) 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:6 (7:5), 6:2

Korábban: