Vágólapra másolva!
Csupán a párosok küzdelmei hoztak igazi meglepetést az ausztrál nyílt teniszbajnokság, helyi idő szerinti péntek kora délutáni találkozóin. Tovább folytatódott az ausztrálok vesszőfutása, miután vegyespárosban kiesett az első helyen kiemelt Woodbridge, Stubbs duó. A hölgyek egyesében Venus Williams és Monica Seles is csak nagy küzdelemben jutott túl a 3. fordulón.

Nagy megtiszteltetés érte Pam Shrivert és Mats Wilandert. A két egykori világklasszis ugyanis felvétel nyert a tenisz Világhírességek Csarnokába. A beiktatásra júliusban kerül majd sor. Az amerikai Shriver, aki az idei Australian Open alatt tévékommentátorként dolgozik Melbourne-ben, pályafutása során 21 egyéni és 112 páros versenyt nyert meg, ezzel egyike azon öt hölgynek, aki több mint 100 tornagyőzelmet ért el pályafutása során. A '80-as években Martina Navratilovával mindent megnyert, összesen 22 Grand Slam-sikert ért el, ebből húszat az akkor még csehszlovák színekben versenyző Martinával. Ők ketten érték el a párosok első "Grand Slemét", azaz az adott esztendő - 1984 - mind a négy kiemelt viadalán ők diadalmaskodtak.

"Amióta tudom, mekkora megtiszteltetés ért, egyfolytában hívom Martinát. Szeretnék neki üzenetet hagyni, hogy nélküle nem jött volna össze. De nem értem el, így itt a sajtótájékoztatón keresztül üzenem neki: köszönöm" - mondta meghatottan Shriver.

A svéd Wilander korábban háromszor is győzött Ausztráliában, ezen kívül még öt másik Grand Slam-trófeát mondhat a magáénak. 1988-ben például a négyből hármat is megnyert és világelsőként zárta az évet. "Fantasztikus esztendő volt, talán életem legjobbja" - emlékezett vissza a klasszis. "Olyan magabiztos voltam, hogy egyszerűen nem lehetett legyőzni."

Visszatérve a jelenbe, az ausztrál nyílt teniszbajnokság helyi idő szerinti péntek kora délután igazi meglepetés nem történt - pontosabban úgy helyes a megfogalmazás, hogy egyesben éppen nem búcsúzott nagy sztár. Vegyespárosban viszont történt érdekesség, hiszen nagy meglepetésre kiesett az első helyen kiemelt duó, az ausztrál Todd Woodbridge, Rennae Stubbs kettős, akit a Michael Hill, Caroline Vis (ausztrál, holland) páros ütött el a továbbjutástól (6:4, 6:1). Nem jutott tovább az első fordulónál a 4. kiemelt Ellis Ferreira, Cara Black (dél-afrikai, zimbabwei) kettős sem, őket Jeff Tarango (amerikai) és Rita Grande (olasz) páholta el (6:4, 4:6, 7:6). A férfiak duettjei közül a Mahesh Bhupathi, Leander Paes - Michael Llodra, Fabrice Santoro összecsapás szolgált érdekességgel, hiszen a 3. helyen kiemelt indiaiak sima 6:3, 6:4-es vereséget szenvedtek a franciáktól.

A hölgyek egyesében a tavalyi wimbledoni és US Open-bajnok Venus Williams nagyon megszenvedett, a harmadik fordulóban vert helyzetből fordított a szlovák Daniela Hantuchova ellen, akit 1 óra 47 perc alatt tudott csak megadásra kényszeríteni (3:6, 6:0, 6:4) "Láttam őt játszani tavaly Wimbledonban, így tudtam, mit várhatok tőle" - értékelte a mérkőzést Venus. "Már beszéltem a családommal, azt mondták nem baj, hogy szenvedtem, a lényeg, hogy a térdem bírja a további terhelést."

Az amerikai Monica Seles is megszenvedett a sikerért, az olasz Francesca Schiavonét csupán két szoros játszmában tudta legyőzni (6:4, 6:4)

A férfiaknál búcsúzott a 12. helyen kiemelt argentin Guillermo Canas, őt a svéd Jonas Björkman verte 6:3, 6:2, 6:4-re. Hogy ki lesz a skandináv teniszező ellenfele, később, a Tim Henman - Greg Rusedski angol házirangadón derül ki. A korábban bravúrokat elérő meglepetésemberek közül hárman is kiestek.

A svéd Vinciguerrát búcsúztató Taylor Dentet a román Adrian Voinea, a francia Grosjeant verő spanyol Francisco Clavet-t a cseh Jiri Novak, míg a Kafelnyikov ellen brillírozó, selejtezőből feljutó amerikai Alex Kimet a chilei Fernando Gonzalez ejtette ki.

Eredmények a 3. fordulóból:
női egyes:
V. Williams (amerikai, 2.) - Hantuchova (szlovák, 32.) 3:6, 6:0, 6:4
Seles (amerikai, 8.) - Schiavone (olasz, 31.) 6:4, 6:4
Ad. Serra-Zanetti (olasz) - Farina-Elia (olasz, 11.) 6:2, 4:6, 6:4
Maleeva (bolgár, 13.) - Raymond (amerikai, 18.) 7:5, 6:1
Sucha (szlovák) - Svensson (svéd) 6:0, 6:4
Coetzer (dél-afrikai, 15.) - Schett (osztrák, 17.) 6:3, 6:3
Medina-Garrigues (spanyol) - Dechy (francia) 6:3, 6:2
Hingis (svájci, 3.) - Rittner (német) 6:1, 6:0
férfi egyes:
Novak (cseh, 26.) - Clavet (spanyol) 6:3, 6:4, 6:1
Koubek (osztrák) - Pless (dán) 7:6 (7-4), 7:5, 6:3
Gonzalez (chilei) - Kim (amerikai) 6:2, 6:2, 6:3
Björkman (svéd) - Canas (argentin, 12.) 6:3, 6:2, 6:4
Voinea (román) - Dent (amerikai) 3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Johansson (svéd, 16.) - El-Ajnaui (marokkói, 21.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4
Hrbaty (szlovák) - Golmard (francia) 6:3, 6:1, 6:7 (6-8), 7:5
Henman (brit, 6.) - Rusedski (brit, 28.) 6:4, 6:3, 1:6, 6:3

Korábban:

Sampras: Bizarr ez a verseny

Pincési László