Vágólapra másolva!
Az orosz Marat Szafin négy szettben, három és fél órás nagy csatában búcsúztatta a 13 Grand Slam-sikerrel csúcstartó amerikai Pete Samprast az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. Ezzel eldőlt, hogy férfi egyesben új bajnokot avatnak vasárnap Melbourne-ben.

Fotó: EPA
Szafin most már a torna egyik nagy esélyese

Szafin újabb sikerével beállította eddigi ausztráliai legjobbját, tavaly is eljutott a negyedik fordulóig. Sampras korábban kétszer diadalmaskodott Melbourne-ben (1994, 1997).

A 40 perces első szettben Szafin ellenfele hibáit kihasználva 4:0-ra elhúzott, s előnyét simán meg is őrizte. Sampras a második játszmában sem találta a ritmust, klasszismegoldásait tőle szokatlan hibák követték, így nem volt meglepő, hogy újabb 39 perc elteltével komoly hátrányba került.

A folytatás azonban hihetetlen izgalmakat hozott. Szafin 1:1-nél elvette riválisa adogatását, s ekkor úgy tűnt, simán jut a legjobb nyolc közé. Az amerikai azonban nem adta fel, óriási akarattal küzdött, s 4:4-nél egyenlített. A 61 perces szett sorsát a rövidítés döntötte el, amelyben a vonalközeli labdák után mindig vitatkozó Szafin "csak" arra volt képes, hogy 3-6 után két játszmalabdát hárítson.

A negyedik szettben is remekelt a két klasszis, s a tie-breakben Sampras nagy lehetőséget szalasztott el. Elhúzott 3-0-ra, majd 4-2-nél egy könnyű röptét a hálóba ütött, így a magabiztos előny helyett esélyt adott Szafinnak a fordításra. És az orosz játékos élt is a lehetőséggel, 9-8-nál egy kiváló elütéssel megnyerte a 3 óra 33 perces nyolcaddöntőt.

Australian Open, férfi egyes, nyolcaddöntő:
Szafin (orosz, 9.) - Sampras (amerikai, 8.) 6:2, 6:4, 6:7 (5-7), 7-6 (10-8)

Rios "legagyizta" a nőket

Haas (7. kiemelt) és a svájci Federer (11.) meccsét drámai küzdelemben, döntő szett 8-6-ra nyerte a német. Eddig kétszer találkoztak, 1-1 volt az állás, a 20 éves svájcit a William Hill fogadóiroda a legnagyobb esélyesnek tartotta - egészen idáig. "Azt hiszem, normális dolog, hogy el vagyok keseredve, mivel meccslabdáról kaptam ki. Jó mérkőzés volt, balszerencsémre vesztettem."

Arra a kérdésre, hogy legyőzője, Haas megnyerheti-e a versenyt, Federer azt válaszolta, hogy ő most már inkább Riost tartja favoritnak. Haas a következőképpen látja esélyeit Rios ellen: "A legtehetségesebb játékosok egyike, aki remekül koncentrál ezen a versenyen. Parádés sorozattal tért vissza a tenisz körforgásába, látszik, hogy motivált."

S akkor Rios. A Vodafone arénába beköltözött a latin negyed. A chilei Rios simán verte az ecuadori Lapenttit. Utóbbi 23. kiemelt, legjobb eredményét éppen Melbourne-ben érte el, 1999-ben elődöntős volt. Rios 1998-ban első dél-amerikaiként jutott a ranglista csúcsára. Négy évvel ezelőtt döntős volt az Australian Openen, ekkor az évet a 8. helyen zárta. Az összevetésben 3-2-re vezetett az ecuadori, most Rios egyenlített. "Most játszottam először folyamatosan jól. Voltak jó játszmáim, de hullámzott a teljesítményem. Haasszal sokat játszottam, most jól megy neki. Tudom, csak akkor nyerhetek, ha a legjobb formában leszek."

Aztán Riost faggatták a női teniszre vonatkozó megjegyzése miatt, de a chilei nem tágított véleményétől, hogy az első hét a nőknél igencsak gagyi. Egy kérdéssel csőbe akarták húzni, hogy játszott-e valaha vegyes párost életében, de Rios nem nyitott vitát, viszont válaszából kiderült, soha életében nem játszott - hogy az asztaliteniszből vett szlenggel éljünk - női akadállyal nehezített férfi egyest.

Hogy mi a véleménye arról: a nyolc között négy nem kiemelt is bejutott, közte ő is, a következőt válaszolta: "A férfi mezőnyben nagyon szoros a mezőny. Manapság már nem meglepetés, hogy például a chilei Gonzalez, aki a 140. hely körül van a listán, olyanokat ver meg, akik a legjobb húszban vannak. Manapság nincs nagy különbség a kiemeltek és a nem kiemeltek között." Ami meglepő, Rios az arra irányuló érdeklődésre, hogy vajon négy évvel ezelőtt volt-e jobb formában vagy most, egyértelműen azt mondta, 1998-ban sokkal jobb volt.

A Vodafone aréna programjában az egyetlen nem latin, a dél-afrikai Ferreira drámai csatában győzte le a spanyol Alberto Costát, ezzel visszavágott az öt évvel ezelőtti vereségért - igaz, a dél-afrikai sérülés miatt adta fel akkor a meccset. Ferreira győzelmével 3-2-re alakította kettőjük egymás elleni mérlegét. Costa nem tudta megismételni 1997-es Melbourne-i szereplését, nem jutott a negyeddöntőbe. A spanyol nagy armada legtovább jutó vezére sztoikusan fogta fel vereségét: "Mit tudok csinálni? Egy poén, s minden megfordul."

A nőknél az első kiemelt Capriati a második szettben csak tie-breakben nyert az olasz Rita Grande (20.) ellen. A címvédő - ez volt az első GS-sikere, a párizsi előtt - 32, ellenfele 33 ki nem kényszerített hibát vétett. "Ez az amit szeretek a teniszben és a játékban. Az ilyen csaták, amelyeket a közönség is élvez."

A francia Mauresmo (7.) csak döntő játszma 7:5-re verte a német Weingartnert. A belga Henin (6.) magabiztosan győzött az orosz Gyementyijeva ellen. "Kicsit tartottam a meccstől, de agresszív voltam, s ellenfelem sok hibát vétett."

A negyeddöntőben:
Haas (német, 7.) - Rios (chilei) - mérlegük: 4-2 Rios javára
Szafin (orosz, 9.) - Ferreira (dél-afrikai) - mérlegük: 2-0 Szafin javára
Johansson (svéd, 16.) - Björkman (svéd)- mérlegük: 3-3
Novak (cseh, 26.) - Koubek (osztrák) - még nem találkoztak.

Korábban:

Rios kirobbanó formában

Thury Gábor