Vágólapra másolva!
Hingis 5-3-ra vezet Capriati ellen. Nem tévedés, ez a két, az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjébe jutott teniszező egymás elleni mérlege. Ezek szerint a háromszoros győztes Hingis az esélyesebb, de a legutóbbi két találkozót a címvédő nyerte. Az egyiket éppen tavaly Melbourne-ben, a másikat a párizsi elődöntőben. "Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy a saját stílusomban játszom" - nyilatkozta Capriati, de ez Hingisre is igaz. A férfi egyesben a svéd Johansson már döntős.

"Sokkal jobban megy a játék, mint vártam. Amikor Sydneyben nyertem, éreztem, hogy jobban megy, de ami a legfontosabb, hogy jobb formában vagyok, mint tavaly és tavalyelőtt" - nyilatkozta Hingis. Ehhez csupán annyit: mindkét esztendőben a döntőig jutott az egyébként háromszoros győztes. Martina zsinórban hatodszor finalista.

Az elődöntőben Selest legyőző Hingist a sajtótájékoztatón megkérdezték, nem nyomasztja-e, hogy az elmúlt három évben nem nyert Grand Slam-versenyt. Eszébe jutott-e, hogy nem nyer több GS-trófeát? "Persze, ez a kérdés felmerül, ha huzamosabb ideig nem nyer az ember. De remélem, ez már a múlt. Párizsban nagyon fáradt voltam Capriati ellen, Wimbledon után jött a mélypont, így a tavalyi évem nem a legtökéletesebbre sikerült, ám végül is nagyon lassan, de játékba lendültem."

Hingis tavaly Capriatitól, két évvel ezelőtt Davenporttól kapott ki a fináléban.

Seles arra, hogy mi volt a különbség kettejük játéka között, a következőt válaszolta: "Martina kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, a kulcspillanatokban sok ki nem kényszerített hibát ütöttem. Ilyen jó játékos ellen, mint Martina, ezt nem engedheted meg magadnak. Ez volt a fő oka annak, hogy kikaptam."

Hingis 32, Seles 46 nyerő ütést csinált a találkozó alatt, ugyanakkor Monica 40, Martina csak 12 ki nem kényszerített hibát vétett. Az amerikai 10 breakpont-lehetősége közül hármat elnyert, míg a svájci aránya: 12-5. S még egy érdekesség: a korábban világelső Hingis első alkalommal nyert úgy meccset Melbourne-ben, hogy elvesztette az első játszmát.

Capriati is három szettben győzte le ellenfelét. "Hátborzongató meccs volt - nyilatkozta a vesztes. A második szett megnyerése után nagyon motivált voltam. Próbáltam mozgatni ellenfelem, de nagyon jól játszott, ha lehetősége volt, meg is csinálta a pontot, amint lehetett. Sajnos voltak olyan szakaszai a mérkőzésnek, amikor az alapvonal mögött két méterre játszottam. Hát nem volt éppen a legszerencsésebb választás" - így Clijsters.

Capriati kiemelte: "Fontos volt, hogy a harmadik játszmában én csináltam a pontokat, s nem kellett futnom az eredmény után." Capriatinak 19, Clijstersnek 12 nyerő ütése volt. Az amerikai 37 ki nem kényszerített hibájával szemben a belga 46-ot vétett. Capriati 176 km/órás sebességgel szervált, Clijsters - akinek édesapja futballista volt, anyja pedig tornász - leggyorsabb adogatása 167 km/óra. Capriati az ötödik női teniszező a világon, aki egy évben (2001) megnyerte az ausztrál és a francia nemzetközi bajnokságot.

Thomas Johansson (16. kiemelt) drámai elődöntőben nyert a cseh Jiri Novak (26.) ellen. A svéd ellenfele a fináléban a Szafin-Haas mérkőzés győztese lesz. Kilenc perc híján három óra hosszat tartott a találkozó, amely eldöntötte, hogy Wilander 1988-as melbourne-i győzelme után ismét svéd teniszező élhet az alkalommal. A szoros első szett után a 26 éves Johansson 20 perc alatt vesztette el a másodikat. "Nem is tudom, mi történt, talán túlságosan kiengedtem."

"Ellenfelem nagyon jól kezdett, nem tudott hibázni. Gratulálok neki, jobb volt a pályán, ezért győzött" - mondta Novak. A cseh nemcsak a meccs után volt sportszerű, közben is: a harmadik szettben 3-2-re vezetett, amikor a svéd szerváját kint látta a mérkőzésvezető, de Novak megadta a pontot maga ellen: "Láttam, hogy a vonalon belül volt a labda" - mondta.

"Nagyon izgultam, mert soha nem játszottam még GS-torna elődöntőjében" - nyilatkozta a győztes. "Majdnem elsírtam magam a győzelem feletti örömömben. Ez egy álom. Először egy kicsit örülök a győzelmemnek, s csak aztán gondolok majd a vasárnapi fináléra. A szurkolók rettentően sokat segítettek."

Novak is álomról beszélt: "Mindig is álmom volt egy GS-verseny fináléjában szerepelni, most nagyon el vagyok keseredve, de ettől függetlenül jónak tartom az itteni szereplésmet. A meccs után azonnal felhívtam a feleségemet, aki a klubomban mintegy negyven szurkoló társaságában nézte a meccset."

Novak tavaly a tévén nézte az ausztrál bajnokság küzdelmeit, előtte egy vírus terítette le, aztán két héttel a GS-versenyt követően - ahogyan ő fogalmazott - élete legrosszabb meccsét játszotta Johanssonnal, és kikapott tőle egy Davis-kupa találkozón.

Női páros, elődöntő:
Hingis, Kurnyikova (svájci, orosz, 8.) - Raymond, Stubbs (ausztrál, 1.) 6:7 (5-7), 6:1, 6:0
Hantuchova, Sanchez-Vicario (szlovák, spanyol, 13.) - Martinez, Serna (spanyol, 15.) 7:5, 6:2
A döntőt pénteken játsszák.

Férfi páros, elődöntő:
Llodra, Santoro (francia) - Boutter, Clément (francia) 6:3, 3:6, 12:10
Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 9.) - Johnson, Palmer (amerikai, 2.) 6:1, 6:4
A döntőt szombaton játsszák.

Korábban:

Capriati-Hingis döntő az Australian Openen

Thury Gábor