Vágólapra másolva!
Kedvező előjelekkel várhatja a magyar idő szerint szombat hajnali női egyes fináléját Martina Hingis. A svájci teniszezőnő ugyanis pénteken, Anna Kurnyikovával az oldalán a párosok mezőnyében diadalmaskodott - csakúgy, mint 1999-ben. Akkor a sikert Hingis megtoldotta egy egyéni elsőséggel is.

Fotó: REUTERS
Kurnyikova és Hingis második Australian Open-győzelmüket ünnepelhették

Az Rod Laver Arenában már erre az összecsapásra összecsődült 15 040 néző, ennyi ugyanis a befogadóképessége az impozáns létesítménynek. Az első játszmát nagyon simán, 6:2-re hozta is az esélyesebb kettős, ám ekkor megtorpantak és a második szettben, rövidítésben, "könnyed" egyórányi ütögetés után egyenlített a szlovák, spanyol tandem. A döntő szettben aztán nem volt pardon, Hingis ugyan nem csinált semmi extrát, Kurnyikova viszont bebizonyította a kételkedőknek, fantasztikus teniszező. Nyesett, rövidített, ha kellett az alapvonalról helyezett el védhetetlen tenyereseket - egyszóval szétzilálta az ellenfelet.

A mérkőzés statisztikája is árulkodó: az ugye nem kétséges (az eredményre pillantva), hogy Annáék több pontot nyertek, mint ellenfelük (119-92). De Sanchez-Vicarióék több kettős hibát és úgynevezett ki nem kényszerített hibát is vétettek.

"Szeretném megköszönni a csapatunknak, édesanyáinknak és édesapámnak a segítséget" - mondta Kurnyikova, aki a találkozót követő rögtönzött "trónfoglalóban" a szónok szerepét is felvállalta - gondolva arra, Hingisnek lesz még alkalma szombaton nyilatkozni. "Köszönöm a szurkolóknak, hogy eljöttek és megnéztek bennünket. Ez volt a harmadik Grand Slam-kísérletünk így együtt, ebből kettőt megnyertünk. Ez fantasztikus! Köszönöm, Martina!"

Hingis, aki belegyömöszölve ajándék plüsskenguruját a győzelmi serlegbe pózolt a fotósoknak, egyébként önmagában is remek teljesítményt produkált, hiszen három különböző partnerrel (Natasa Zvereva, Mirjana Lucic, Anna Kurnyikova) is bajnok tudott lenni.

A másik páros sem lehet elégedetlen, bár az eredményeket tekintve Arantxa Sanchez-Vicario lehet, hogy egy évet elvesztegetett tavaly, amikor Martina Navratilova oldalán próbálkozott, abszolút eredmény nélkül. Most viszont a fiatal szlovák Hantuchova - aki mellesleg Wimbledonban vegyespáros bajnok Leos Friedl társaként - oldalán sokra hivatott kettőst alkothatnak.

"Köszönöm a nézőknek a biztatást" - mondta Sanchez-Vicario. "Danielával idén indultunk először, reméljük, lesz még jobb is."

Sydneyben egyébként megválasztották az év ausztrál teniszezőjét. A büszke címet a Melbourne-ben sérülés miatt nem induló Patrick Rafter kapta, aki tavaly Wimbledonban és a Davis-kupában is döntős volt.

Női páros, döntő:
Hingis, Kurnyikova (svájci, orosz 8.) - Hantuchova, Sánchez-Vicario (szlovák 13., spanyol) 6:2, 6:7, 6:1

Korábban:

Johansson álma teljesült

Pincési László