Vágólapra másolva!
Kovács István meglepő nyilatkozatot tett: amennyiben megbizonyosodik róla, hogy az Universum Box-Promotion csak hitegeti őt, abbahagyja az ökölvívást. Kokó karrierje igencsak akadozik júniusi veresége óta, és most úgy tűnik, a klubja lehet azért a felelős, hogy az egy éve még csúcson lévő magyar bunyós nem tud kilábalni a válságából.

Fotó: Barakonyi Szabolcs [origo]
Veszélyben a karrierje

Az egész persze Kovács István szempontjából fontos, mert Kokó a megüresedett Európa-bajnoki trónért bokszolhatott volna egy bizonyos Michael Brodie-val, mely tervvel nem utolsósorban az európai szövetség vezetői is egyetértettek. Aztán amikor a brit menedzsmentje sürgette a találkozó időpontját, az Universum úgy döntött, más ellenfél után néz. Ezen még Kokó is kibukott, de aztán visszazökkent, s közölte: amennyiben egyesülete tartja magát ígéretéhez, nevezetesen idén címmeccset szervez a számára, akkor nincs ok a felháborodásra.

Az emberben óhatatlanul is felmerülnek kérdések: ennyire amatőr szemléletű az Universum, vagy éppen ellenkezőleg, annyira profi, hogy ezzel a döntésével be is rakta Kokót a profi boksz semmihez sem hasonlítható világának süllyesztőjébe? Utólag persze könnyl okosnak lenni, de ha visszagondolunk Kokó profi pályafutására, megdöbbentő tények bukkannak elő. Felhozó meccsein - interneten olvasott kifejezéssel élve - jobbára gyapotszedőkkel bokszolt, s aki csak kicsit is ért a bokszhoz, az egy évvel ezelőtt, Münchenben láthatta, az istállónak sikerült olyan formába hoznia Kokót, hogy az élete első 12 menetes találkozóján kötelek közé lépő Diaz elleni címmeccsén minden küzdőképességét összeszedve győzzön. Az, hogy vb-övért bokszol valaki életében először 12 menetet, jól jött az Universumnak, gyorsan le is csaptak a dominikai fiúra.

Az viszont már szintén nem vallott profizmusra, hogy egyetlenegy felhozó mérkőzésre nem vitték ki Kokót Dél-Amerikába, ahol aztán lehetett volna csiszolódni. Sosem tudjuk meg, de meglehet: ha Kovácsnak valahol a tengerentúlon komoly ellenfele akad, abból a meccsből annyit profitálhatott volna, hogy Chacón talán nem altatja el. Nagyon sarkosan fogalmazva: Kokó megmutatta, hogyan lehet menedzselés nélkül világbajnoknak lenni.

A jelenlegi helyzetben pedig úgy okoskodhattak a klub részéről, hogy az Eb-címéről lemondó Calvo Hameddel bokszol, Chacón Barrera becserkészése előtt Brodie-val kerülhet össze. Csakhogy Chacón nemrég védte meg címét Victor Polo ellen, nem hiányzik neki a brit elleni találkozó, s különben is megvárja, ki lesz a márciusi Morales-Barrera meccs győztese. És nem utolsósorban Hamed a HBO-val három mérkőzésre kötött szerződésében benne van egy Barrera elleni visszavágó lehetősége.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, így Brodie hoppon marad, hiába mondják róla, hogy kemény, nem tudja bizonyítani. Erre jó lett volna Kokó, akit sajnos mára brit menedzserek úgy jellemeznek, hogy technikás, de nem is adja s nem is bírja a nagy ütéseket. Elbizonytalanodott, tanácstalan az Universum Box-Promotion: tavaly június óta csak egy közepes ellenfelet sikerült Kokó útjába terelni; a magyar hol edzésbe áll, hol nem, így azért nem lehet készülni még fantomellenfelekkel szemben sem.

Ám meglehet, nagyon is képben van a német menedzsment. Tudják, hogy Kokó semmilyen tekintetben nincs a csúcson, nem merik megkockáztatni a Brodie elleni meccset, mert a korábbi világbajnoknak még felhozó mérkőzésekre van szüksége. Ugyanakkor a németek elismerik, náluk ebben az évben nem ez az összecsapás szerepel az első helyen - ergo, Kokó menedzselése a háttérbe szorult. Az is a tudatos mellőzésre utal, hogy Kovács - ha igaz - az újságból tudta meg, hogy elmarad a meccs. Ehhez nincs mit hozzátenni. Ez tudatos leépítés, ez után - szerződés ide vagy oda - akár a búcsú is elképzelhető. Auf Wiedersehen. A viszontlátásra! A kérdés csak az, melyik fél mondja ki. Ha egyáltalán kimondja.

Korábban:

Thury Gábor