Vágólapra másolva!
Három versenyzőjének is tervez nemzetközi címmérkőzést a hazai bokszmenedzser, Rácz Félix. Az már biztos, hogy a szuperpehelysúlyú Bognár László március 16-án Milánóban a WBA interkontinentális címéért mérkőzik Silvano Usinivel. Ha minden jól megy, Gálfi András WBO középsúlyú interkontinentális, Matolcsi József WBA vagy WBC váltósúlyú interkontinentális bajnoki meccset vívhat.

A hírben eddig semmi szokatlan, a magyar bokszolók, akárcsak a többiek, időnként komolyabb nemzetközi mérkőzéseket vívnak.

Ami rendkívüli, hogy Gálfi vagy Matolcsi meccse nem itthon lesz, hanem a tervek szerint Dubaiban. Méghozzá úgy, hogy Rácz Félix lesz a rendező, ő lesz hazai pályán, ugyanis egy üzlettársával, Saleem Haren sejkkel közösen megalakítja a sejkség ökölvívó-szövetségét. A tenisz már bejáratott Dubaiban, rangos tornát is szerveznek minden évben, a labdarúgással is barátkoznak, de a bokszot jobbára csak a tévéből ismerik arrafelé.

"Semmi gond, az ökölvívókat mi szállítjuk" - mondta Rácz. "Szerződésem van több jemeni és iráni származású, de svéd és norvég állampolgárságú versenyzővel, és a magyarok is fellépnek majd. Az első, vagyis a május 7-ei gálán Gálfi vagy Matolcsi, esetleg Bognár szerepel, ha márciusban megszerzi a címet."

Rácz, mint mondta, már 1998 óta dolgozott azon, hogy betörjön az ottani piacra, kétszer kudarcot vallott, végül tavaly októberben megismerkedett Haren sejkkel, és azóta sínen van az ügy. A magyar menedzser úttörő, eddig még senkinek sem sikerült bevezetnie az ökölvívást Dubaiban.

"Rengeteg pénz van ott, bízom benne, hogy aranybánya lesz a bokszgálák szervezőinek is" - folytatta. "Ha megvetjük a lábunkat, aki csak bokszversenyt akar Dubaiban rendezni, hozzánk kell fordulnia. Az HBO máris érdeklődik, sőt a híres-hírhedt amerikai menedzser, Don King fia is felhívott, hogy mi is ez az ügylet."

Rácz és a sejk előzetes piackutatást is végzett, és úgy látja, hogy megéri olasz és német bokszolók meccseit Dubaiba szervezni, ugyanis a két országból sok turista érkezik. "Most végezzük az adminisztrációt, engedélyekre, nyilatkozatokra várunk, de úgy tűnik, hamarosan megalakul a szövetségünk. Egyelőre az egyik legnagyobb gondunk, hogy hol gyártassuk le a ringet."

Kósa Tamás

Korábban: