Vágólapra másolva!
Kiváló hetet mondhatnak maguk mögött az esélytelen teniszezők, miután a férfiaknál az argentin Calleri és az amerikai Blake is életében először jutott ATP-torna fináléjába. A hölgyek döntőiben Dubaiban Mauresmo, Memphisben Raymond nyerte a francia, illetve az amerikai csatát.

Életében először ATP-torna döntőjébe verekedte magát az argentin Agustin Calleri a 425 ezer dollár összdíjazású Buenos Aires-i Copa AT&T tornán. A fiatal teniszező, aki az első körben a brazil Kuertent búcsúztatta, az elődöntőben honfitársát, Juan Ignacio Chelát verte (6:4, 6:4). A döntőben ellenfele a chilei Nicolas Massu lesz, ő a spanyol Feliciano Lopezt múlta felül (7:6, 6:2).

Eredmények, Copa AT&T, Buenos Aires (425 ezer dollár)
Elődöntő:
Calleri - Chela 6:4, 6:4
Massu - Lopez 7:6, 6:2

Hollandiában az ABN/AMRO elnevezésű rotterdami tenisztornán Tim Henman-Nicolas Escude mérkőzésre kerül sor a mai fináléban. A britek kitűnősége az egész tornán remeklő horvát Ivan Ljubicic ellen nyert 7:5, 6:4-re, míg a címvédő francia Escude három meccslabdáról fordítva verte negyedik helyen kiemelt honfitársát, Sebastien Grosjeant (4:6, 7:6, 7:5). A döntő érdekessége, hogy Henman eddig öt alkalommal mérkőzött ellenfelével, de mindössze egyszer tudott nyerni - tavaly például a legjobb 16 között szenvedett vereséget. Rotterdamban amúgy sincs sok szerencséje: 1999-ben Kafelnyikov, 2000-ben Pioline verte meg a fináléban.

Eredmények, ABN/AMRO, Rotterdam (713 ezer dollár)
Elődöntő:
Henman - Ljubicic 7:5, 6:4
Escude - Grosjean 4:6, 7:6, 7:5

Nem sokáig örülhetett a belga Xavier Malisse, hogy egyedüli nem amerikaiként versenyben maradt a memphisi Kroger St. Jude elnevezésű, 725 ezer dollár összdíjazású tenisztornán. A belga fiút Andy Roddick ugyanis az elveszette első játszmát követően nagyon elverte (6:7, 6:3, 6:3), s ezzel jogot szerzett arra, hogy honfitársa, az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségének tartott James Blake ellen finálét játsszon. Blake az elődöntőben Gambillnél bizonyult jobbnak 6:4, 7:6 arányban. "Nagyon várom életem első ATP-fináléját" - nyilatkozta kitörő lelkesedéssel Blake. "Andy kiváló játékos, hatalmas tenyereseket üt, ha kell, akkor csúnya játékkal is, de nyerni akar. Mellesleg soha sem adja fel."

A hölgyeknél pályafutása harmadik WTA tornagyőzelmét aratta az amerikai Lisa Raymond, aki döntő szettben három mérkőzéslabdát is hárított Alexandra Stevenson ellen és végül 11-9-re hozva a tie-breaket 4:6, 6:3, 7:6-ra győzött.

Eredmények, Kroger St. Jude, Memphis (725 ezer dollár)
Férfiak, elődöntő:
Roddick - Malisse 6:7, 6:3, 6:3
Blake - Gambill 6:4, 7:6

Nők, döntő:
Raymond - Stevenson 4:6, 6:3, 7:6

Amelie Mauresmo nyerte a francia csatát a dubai 585 ezer összdíjazású tenisztorna fináléjában, ahol 6:4, 7:6-ra verte honfitársnőjét, Sandrine Testudöt. Mauresmo ezzel pályafutása hetedik tornagyőzelmét érte el, mellesleg kasszírozott 93 ezer dollárt is. "Nagyon furcsa volt másik franciával játszanom a döntőt, főleg, hogy napra pontosan tíz évvel ezelőtt is éppen egy ilyen jellegű fináléra került sor" - nyilatkozta Mauresmo, célozva az 1992. február 23-i, cesenai tornára, ahol Mary Pierce és Catherine Tanvier mérkőzött. Azóta még egyszer fordult elő francia döntő: 1999-ben, Birminghamben Julie Halard-Decugis és Nathalie Tauziat küzdött a végső győzelmért.

Eredmények, Dubai (585 ezer dollár)
Döntő:
Mauresmo - Testud 6:4, 7:5

Nem maradt kiemelt a kolumbiai Copa Colsanitas elnevezésű, 170 ezer dolláros viadalon sem. Bogotában az elődöntők során kiesett ugyanis az első helyre rangsorolt spanyol Cristina Torrens-Valero, akit a szabadkártyával induló kolumbiai Fabiola Zuluaga 6:4, 6:4-re legyőzött. A másik ágon is majdnem kolumbiai győztest hirdettek, ám döntő szettben hiába vezetett már 3:0-ra is Catalina Castano, a szlovák Katarina Srebotnik végül hozta a találkozót (5:7, 7:5, 6:4).

Eredmények, Copa Colsanitas, Bogota (170 ezer dollár)
Elődöntő:
Zuluaga - Torrens-Valero 6:4, 6:4
Srebotnik - Castano 5:7, 7:5, 6:4

Pincési László

Korábban:

Testud kiverte Venus Williamst

Fórum:

Tenisz