Vágólapra másolva!
A hét végén a világ legjobb női kardozói találkoznak egymással Budapesten, illetve Nagykanizsán: pénteken és szombaton Budapesten egyéni, vasárnap Nagykanizsán csapat Világkupa-versenyre kerül sor.

Az egyéni verseny a Grand Prix-sorozat része, vagyis az itt elért pontok másfélszeres szorzóval kerülnek fel a vívók neve mellé a világranglistára. Mindez felettébb csábító, Budapest is vonzó hely, ami együttesen azt eredményezi, hogy a sportág legfiatalabb szakágának eddigi legerősebb mezőnye lép pástra a Nemzeti Sportcsarnokban. A száztíz induló között itt lesz a női kardvívás eddigi két egyéni világbajnoka -1999-ben és 2000-ben az azeri Zsemajeva, tavaly a francia Touya koronáztatott meg -, s a világranglista első harminckét helyezettjéből csupán ketten hiányoznak, ők is sérülés miatt. A rangsorban felülről lefelé haladva a huszonharmadik helyen bukkanunk az első magyar névre, Nagy Orsolyáéra, Nagy Annamária a huszonnegyedik, Csaba Edina pedig a harmincnegyedik. Ám ennyire azért nem riasztó az összkép számunkra, hiszen éppen két hete a magyar együttes (Nagy Orsolya, Csaba Edina, Sznopek Gabriella, Kovalszky Réka) nyerte az olaszországi csapat Világkupa-versenyt, többek között a világbajnok oroszokat, majd a döntőben a franciákat is legyőzve. A csapat-világranglistán Magyarország a harmadik (éppen az oroszok és a franciák mögött), s egyéniben azért rosszabb a helyzet, mert a lányok tavaly több versenyre nem utaztak el.

A szombati döntő után is utazni kell, igaz, Budapestről most csak Nagykanizsára, de a 180 kilométeres távolság a franciákat így is elborzasztotta. Az egyéni versenyen tizenöten indulnak, de utána hazafelé veszik az irányt. Az olaszoknak sem nagyon fűlik a foguk a zalai kiruccanáshoz, de ők végül úgy döntöttek, hogy csapatversenyt is vállalják, így vasárnap Nagykanizsán tizenkét válogatott lép pástra.

Az egyéni verseny pénteken 14 órakor a selejtezővel indul a Nemzeti Sportcsarnokban, majd szombaton ugyanott 9 órától a hatvannégyes tábla következnek, majd a küzdelmek a 14 órakor kezdődő nyolcas döntővel zárulnak. A csapatverseny vasárnap Nagykanizsán 9 órakor kezdődik, a döntőt 13 órakor rendezik.

Fábik Tibor

Korábban: