Vágólapra másolva!
A hét végi faenzai Olasz Nagydíj kötöttfogású birkózó Grand Prix-viadalon 11 magyar versenyző indul. Az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály nem utazik, s az ő a részvétele már biztosnak tekinthető az idei finnországi Eb-n.

Az Olasz Nagydíjra utazó versenyzők névsora: 55 kg: Oláh Tibor, 60 kg: Bóna László, 66 kg: Füredy Levente, Nagy Balázs; 74 kg: Berzicza Tamás, Horváth András, Hirbik Csaba, 84 kg: Szabó István, 96 kg: Kaló Béla, Virágh Lajos, Balla András. A 120 kg-ban nem lesz magyar induló. A sérüléssel bajlódó olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor (84 kg), valamint a Magyar Nagydíj egyetlen hazai aranyérmese, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály (120) nem utazik Olaszországba.

- Miért marad itthon?
- Felmentést kértem Komáromi Tibor szövetségi kapitánytól, aki ezt meg is adta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy pihenni fogok. Mondhatom azt, hogy a szerdai nappal megkezdtem a közvetlen felkészülést az Eb-re.

- Ez tehát azt jelenti, hogy egy hely már "foglalt" a magyar Eb-csapatban?
- Gyakorlatilag igen.

- Az Európa-bajnokságig versenyen már nem is indul?
- Legfeljebb egy hazai viadalon, amit majd a klubom, a Vasas rendez.

- Ahhoz külön kell gratulálni, hogy sorrendben harmadszor nyerte meg a Magyar Nagydíjat.
- A nehézsúly mezőnye nem volt olyan erős, mint a többi súlycsoporté, de így is akadt jó néhány olyan induló, akikkel a vb-n vagy az Eb-n is bármikor összefuthatok. Először egy horvát versenyzőt technikai tussal vertem, majd azt a koreait, akit a tavalyi világbajnokságon is legyőztem, 4-0-ra. A döntőbe jutásért az orosz Tarabarin következett, ezen a mérkőzésen a végeredmény 3-0 lett a javamra. Az 1. helyért pedig bírói döntéssel nyertem egy másik orosz, Patrikejev ellen. A patraszi vb-n ő volt az orosz induló, s az olimpiai bajnok amerikai Gardnert is megszorongatta. Ellenem is elhúzott 2-0-ra, mert sajnos elkövettem egy hibát, a lenti helyzetből ki akartam ugrani a zóna felé, de megpörgetett. Egy pörgetésre én is kaptam egy pontot, a kapaszkodás után pedig sikerült kiegyenlítenem, s a végén a kevesebb intés az én javamra döntött. Az utolsó pillanatokban tudtam, hogy a 2-2 is elég a győzelemhez.

- A jelek szerint kiválóan sikerült beilleszkednie az új súlycsoportjába, a 130 kg-ról csökkentett 120 kg-ba.
- A hazai Ganz-kupa és egy törökországi nemzetközi verseny után a Magyar Nagydíj már a harmadik fellépésem volt a 120 kg-ban. Mindhárom viadalt megnyertem, de nem csak ezért tetszik az új súlycsoport. Akik látták a mérkőzéseimet, mind azt mondják, hogy felgyorsultam. Most már semmiképpen sem lehet azt állítani rólam, hogy lomha vagyok.

Fábik Tibor

Korábban:

Deák Bárdos győzött a Magyar Nagydíjon