Társoldalunk:

Hogyan legyünk nagymesterek?

A kérdésre talán jó néhány tanulmány sem adhat kielégítő feleletet. Mindenesetre közelebb visz bennünket a válaszhoz, ha olyanokat hallgatunk meg, akik már megszerezték a jelenlegi legmagasabb minősítést, a férfi nemzetközi nagymesteri címet. Például Medvegy Zoltánt, aki az "Első szombat" sakktornán a rendkívül erős mezőnyben veretlenül, bravúros hajrával, egymást követő öt győzelemmel nemzetközi nagymester címet szerzett.

Az ifjú nagymestert leginkább Kaszparov és Polgár Judit játéka nyűgözi le
Medvegy Zoltánt talán nem is kell bemutatnunk, hiszen a huszonhárom éves fiatalember évek óta a Statisztika PSC NB I-es csapatának erőssége és egyik legjobb pontszerzője. A rendkívül szerény és nagyon szimpatikus fiatalember "civilben" a Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának negyedéves hallgatója. Egyik csapattársa a nővére, Medvegy Nóra, háromszoros magyar női bajnok, magyar válogatott és olimpikon, aki kiemelkedő sakkpályafutása mellett elvégezte az orvosi egyetemet is. Legkisebb testvérük, Judit szintén sakkozik, korosztályos rapidbajnok, és bizton remélhetjük, hogy követi a szép családi hagyományokat.

- Feltételezem, hogy a sikeréhez - fiatal kora ellenére - hosszú út vezetett.
-
Ötéves koromban kezdtem sakkozni, az édesapám tanította és kedveltette meg velem. Az Óbudai Petőfiben kezdtem játszani hatévesen, ahol a gyerekeket Nagy Imre tanította a sakkozás szeretetére, és a sakkjáték alapjaira. Tízéves koromban kerültem át a Statisztikába, itt az utánpótlással Domokos Ferenc foglalkozott, rendkívül nagy odaadással, Nagy Imre és ő is sokat tettek és tesznek ma is az ifjúsági sakkozásért. A legtöbbet Somogyi István mesternek köszönhetek, aki nővéremmel együtt tanított bennünket, és nagy érdeklődéssel figyeltük Adorján András nagymester elemzéseit. Későbbiekben Zsinka László nemzetközi mester és Dely Péter nagymester már testreszabottan foglalkozott velünk. Természetesen sokat köszönhetek szüleimnek, akik mindenben segítettek, és mindig őszintén drukkoltak nekünk. Édesapám első osztályú versenyző volt, és a Győri MÁV-DAC ob II-es csapatában sakkozott ifjúsági játékosként. Egyetemistaként már nem sakkozott versenyszerűen. A játszmáimat most is szívesen megnézi.

- Milyen kiemelkedő eredményeket ért el idáig hazai és nemzetközi korosztályos versenyeken?
- Magyar korosztályos versenyen a legjobb eredményem egy második hely volt, még 1996-ban. 1996-97-ben az NB I legjobb pontszerzője voltam: tizenötből 13,5 pontommal. 1999-ben Patrasban a junior Eb-n "holtversenyes" harmadik-negyedik helyet értem el. Szintén kilencvenkilencben megnyertem a német ifjúsági nyílt bajnokságot Hamburgban.

- Nővére, Medvegy Nóra most boldog kismama. Ideális sakkházaspárt alkotnak az olimpiai válogatott Gyimesi Zoltán nagymesterre. A kérdés magától adódik, a családi köteléken túl milyen a sportkapcsolata velük?
- Mindkettőjükkel nagyon jó, Nórával gyakran elemzünk együtt. Hasonló stílusunk miatt hasonló megnyitásokat játszunk. Még ugyan nem alakult ki a teljes megnyitási repertoárom, ezért gyakran próbálok ki újakat is. Férjével, Gyimesi Zolival is szoktam időnként snellezni. Nagyon gyorsan lát a táblán, egyelőre még ő a jobb.

- Kiknek a játéka gyakorolta önre a legnagyobb hatást, a stílusa leginkább melyik világnagyságéhoz hasonlít?
- Kaszparov stílusa nyűgöz le a legjobban. A magyarok közül Polgár Judit játéka tetszik a leginkább, bár az ő stílusánál azért óvatosabban játszom, én általában a nyílt állásokra törekszem.

- Átlagosan naponta hány órát sakkozik?
-
Ez változó: az egyetem szorgalmi időszakában átlag másfél-két órát, ám a nyári szünetben ennél lényegesen többet, ilyenkor versenyzéssel töltöm a két hónapos szünet zömét.

- Melyik versenyformát szereti jobban (svájci vagy kör), s mi a véleménye az "Első szombat" versenysorozatról?
- A körversenyeket szeretem jobban, sokkal igazságosabbnak tartom a svájci rendszerű versenyeknél. Kedvelem a kiváló versenyszervező, Nagy László által szervezett "Első szombat" versenysorozatot, főleg azért, mert mindkét nemzetközi és nagymesteri normámat ezeken a körmérkőzéses tornákon szereztem. Sajnos Magyarországon nagyon kevés hasonló címszerző verseny van.

- Hogyan érintette a sakkjáték felgyorsulása, a FIDE által bevezetett új időbeosztás?
- A játék színvonala egyértelműen romlik, hiszen a gondolkodási idő lényegesen csökken, a végjátékra szinte alig marad idő. Én viszont a gyorsabb játékosok közé tartozom, ezért nekem fekszik ez az új időbeosztás.

- Melyik eredményét és mely játszmáit emelné ki?
- A két nagymesternorma-teljesítésemet - mindkét versenyt közepes kezdés után egy-egy ötös nyerő sorozattal fejeztem be. A legjobb játszmámat, remélem, még nem játszottam le (ezt a mondást Portisch Lajos nagymesterünktől hallottam). Az eddigiek közül az augusztusi versenyen elért Drazics és Balogh Csaba elleni győzelmeimet említeném mint legjobbakat.

- Az idei bajnokságban nagyon jól megy a csapatának.
- A tavalyi közepes szereplésünk után végre kijött a lépés a csapatnak. A Statisztika PSC most erős középcsapatnak számít, célunk, hogy minél közelebb kerüljünk a dobogós helyezéshez. Eddig hatból 3,5 pontot szereztem, de mindenképpen javítani szeretnék mérlegemen.

- Milyen tervei vannak az egyetemi tanulmányai befejezése után?
- A Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán tanulok, amit várhatóan jövőre fogok befejezni. Az egyetem elvégzése után majd meglátom, hogy melyik pályát választom, de azt hiszem, hogy nem szeretnék csak a sakkból élni. Ettől függetlenül szeretném növelni a jelenleg kb. 2500-as Élő-pontszámomat. Távolabbi vágyam, hogy szeretnék bekerülni az olimpiai válogatottba. Ehhez persze még sokat kell fejlődnöm.

Szekeres Tibor

Ajánlat:

Medvegy Zoltán nemzetközi nagymester lett