Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) doppingellenőrei az elmúlt év végén több magyar válogatott versenyzőt ellenőriztek, s immár hivatalos, hogy Branda Gyula esetében az A és a B próba is pozitív eredményt hozott.

A huszonöt éves Branda Gyula a BVSC birkózója, s a nehézsúlyban Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály mögött a második számú magyar versenyzőnek számít.

"Azt már korábban tudtuk, hogy Branda A próbája pozitív lett, de a versenyző ezt nem fogadta el, kérte a B próba elvégzését is, s amíg ennek az eredményét nem kaptuk meg, semmiképpen sem kívántuk nyilvánosságra hozni az ügyet" - erősítette meg információnkat csütörtökön délben Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó-szövetség főtitkára. "Ám a napokban megérkezett a FILA levele, amelyben közlik, hogy a B próba is pozitív lett, s most már kötelességünk nyilvánosságra hozni a történteket. Hamarosan kiadjuk a Magyar Birkózó-szövetség hivatalos közleményét. A fegyelmi bizottságunk tárgyalja majd az ügyet, de addig is felfüggesztettük Branda Gyula versenyzési jogát.

"Most ebben a pillanatban pontosan nem tudom megmondani, hogy milyen szert találtak a doppingellenőrök a versenyző szervezetében. Roppant sajnálatosnak tartom a történteket, s a kérdést a megfelelő fórumon kezelni fogjuk. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy az ilyen esetek egyáltalán nem jellemzőek a birkózásra" - tette hozzá Gáspár Tamás.

Fábik Tibor

Ajánlat: