Vágólapra másolva!

Kipakolt a román tornászlány

Súlyos vádakat vágott a román torna "szuperedzője", Ocatvian Belu fejéhez egykor sikeres tanítványa, Alexandra Marinescu. A világbajnok sportoló azzal vádolta volt edzőjét és annak segítőjét, hogy súlyos gerincsérülése ellenére is  a torna folytatsára ösztönözték, és a lelkébe is többször belegázoltak.

A tornászlány pályafutása ígértesen indult, és miután megnyerte a junior Európa-bajnokságot 1994-ben sokan már Nadia Comaneci utódját vélték felfedezni benne. A folytatással sem volt gond, bekerült a felnőtt válogatottba, amellyel 1995-ben világbajnok lett Sabae-ben, rá egy évre gerendán gyűjtött be egy ezüstöt a Porto-Rico-i vb-n, majd az atlantai olimpián ismét a csapattal állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Újabb egy év múlva a lausanne-i vb-n (augusztus 31-szeptember 7) egy csapatarannyal gazdagította éremgyűjteményét.

A gondok azonban már 1997 tavaszán kezdődtek, amikor gerincbántalmakra panaszkodott, ám a Romániában elvégzett első vizsgálatok nem mutattak ki semmit. A svájci vb-t követően elvégzett újabb kontrolnál már egy régebbi gerincsérülést véltek felfedezni az orvosok, és a paralizis veszélyét hangoztatva eltanácsolták a további versenyzéstől. "Ekkor már késő volt, mivel szinte az egész évet ezzel a sérüléssel tornásztam végig. Mikor Octavian Belu és Mariana Bitang edzőknek említettem a fájdalmakat, ezzel intéztek el: majd elmúlik, azért nem tudsz mozogni, mert elhíztál. Bár ismerték az orvosok véleményét, mind próbáltak meggyőzni, hogy ne hagyjam abba a tornát" - emlékezett vissza a sírással küszködve a 21 éves Marinescu, aki jelenleg a Román Ifjúsági és Sportminisztériumtól kapott életjáradékból tarja fenn magát dévai egyszobás lakásában.

A kálvária azonban csak ezután következett. A fájdalmak súlyosbodásával egyetemi tanulmányait is meg kellett szakítania, mivel 2000-ben megműtötték és a gericoszlopba beépítettek egy protézist. Ez azonban néhány hónap múlva eltört, így jöhetett a második operáció, majd a harmadik, mikor kivették a rögzitőt, és csonttal helyettesítették. A orvosok most abban bíznak, hogy a csont a természetes regenáráció folytán gond nélkül beépül a sérült rész helyébe.

Marinescu a sportpályfutása során az edzőktől elszenvedett sérelmeket is "kipakolta". Atlantában és Lausanne-ban is kvalifikálta magát az összetett egyéniben , ám a szakvezetők és a szövetség vezetői Simona Amanart indították helyette. Legjobban azonban az olimpián elszenvedett megaláztatás fájt neki. "A csapatversenyben lelkileg már padlón voltam, és az elrontott gerendagyakorlatom után Belu ezt mondta: takarodj az örgögbe kifelé a csarnokból."

A szövetség vezetősége azonnal reagált a vádakra. "A tornásznál a Sheuermann-kórt állapítottak meg az orvosok, de ennek nincs köze az edzésekmunkához. Könnyebb az edzőket vádolni, viszont érdekes, azt nem veti szemükre, hogy bajnokot csináltak belőle. Arról sem beszél, hogy az életjáradéka magasabb mint Belu és Bitang együttes havi fizetése" - állt a közleményben. A vezetők még azzal is védekeztek, hogy a Nemzeti Sportorvosi Intézet vizsgálatai mindent rendben találtak a lausanne-i vb előtt.

Romász János

Ajánlat:

Megbénult az orosz tornásznő