Vágólapra másolva!
Washington D. C. boksz- és birkózóbizottsága egyhangú, 3:0 arányú szavazással úgy döntött, hogy megadja a versenyzési engedélyt Mike Tysonnak, így elhárult az utolsó akadály a Tyson-Lennox Lewis profi nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki döntő megrendezése elől. A meccs kitűzött időpontja 2002. június 8., s a helyszíne most már minden bizonnyal a washingtoni MCI Center, a helyi Wizards kosárcsapat és a Capitals hokikegyüttes otthona lesz.

"Megvizsgáltuk a kérvényt, ami nem más, mint egy kérelem egy ökölvívómeccs lebonyolítására. Se több, se kevesebb. Nem láttuk okát annak, hogy ne engedélyezzük" - mondta Michael Brown, a bizottság elnöke. "Természetesen tisztában vagyunk Mr. Tyson előéletével, de ezen körülmények mérlegelése után is úgy döntöttünk, megadjuk az engedélyt."

A bizottság határozata senkit sem lepett meg, legalábbis a bennfentesek közül. Brown korábban többször is hangoztatta, hogy az összecsapás kereskedelmi haszna messze felülmúlja az egyéb jellegű kockázatokat. "Tyson nem azért jön Washingtonba, hogy az erkölcsről tartson előadást" - mondta a bizottsági tárgyalás egyik nézője, és ezzel fején találta a szöget. "Bokszmeccs lesz, vagy mi a szösz, tehát ne legyünk túlságosan finnyásak."

Tyson nem volt jelen a bizottság ülésén, de szóvivője útján a következő közleményt adta ki az eredményről értesülve: "Hihetetlenül boldog és izgatott lettem a pozitív döntést hallván. Washington városa megérdemli, hogy nagyszerű meccset lásson. Nem fogok senkit se kiábrándítani: mindenki láthatja majd, ahogy kiütöm Lennox Lewist."

A várva várt összecsapásnak egyébként nem lesz automatikusan helyszíne Washington, ugyanis a lebonyolításra pályázó városok sorban állnak. Tyson Tennessee államban is megkapta a versenyzési engedélyt, és ez idáig a Michigan állambeli Detroit is esélyes rendezőnek tűnt. Olyan abszurd feltételezések is napvilágot láttak, miszerint Madrid vagy Bukarest is szóba jöhet rendező városként. A megfelelő helyszín keresgélése január 29-én vált szükségessé, ugyanis azon a napon Nevada állam sportbizottsága nem adta meg Tysonnak az engedélyt, ezzel Las Vegas mint legkézenfekvőbb rendező város kiesett.

Ch. Gáll András