Vágólapra másolva!
A Naganóban zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon Sebestyén Júlia a rövidprogramban a hetedik helyet szerezte meg, s az összesítésben is a hetedik helyen várja a szombati szabadkorcsolyázást. Vezet az orosz Szluckaja, a második helyen a japán Suguri, a harmadikon az amerikai Kwan áll. Jégtáncban az orosz Lobacseva, Averbuh kettős lett a világbajnok.

A női rövidprogramot az olimpiai ezüstérmes orosz Szluckaja nyerte, mögötte a következő volt a legjobbak sorrendje: Suguri (japán), Kwan (amerikai), Onda (japán), Cohen (amerikai), Liasenko (ukrán), Sebestyén. A selejtező és a rövidprogram után az összetettben is ugyanez a sorrend, azaz Sebestyén az 5-6. helyről visszacsúszott a hetedikre.

Meglepetés, hogy az olimpiai ötödik japán Suguri áll a második helyen, s a selejtezőben az A csoportban győztes olimpiai bronzérmes Kwan visszaesett harmadiknak. Az amerikai versenyző a címvédő, és eddig négyszer nyert világbajnokságot (1996, 1998, 2000, 2001). Szlucjkaja a vb-ken eddig "csak" ezüstérmekig jutott (1998, 2000, 2001), de most a szombati kűr előtt egyértelműen ő a favorit.

A Salt Lake City-i olimpián nyolcadik helyen végzett Sebestyén Júlia a 2000. évi világbajnokságon hetedik volt, ez az eddigi legjobb vb-szereplése, de jó esélye van rá, hogy ezt megjavítsa. Az ukrán Liasenko ugyanis csak minimális különbséggel áll előtte, a jelenleg nyolcadik helyezett Volcskova pedig pontszámban már meglehetősen távol van a legjobb hét versenyzőtől. A szombati kűrben a versenyben maradt 24 korcsolyázó között Sebestyén a harmadik hatos csoportban harmadikként lép jégre.

Az olimpiai bajnok amerikai Sarah Hughes nem indult a vb-n, érdekesség, hogy az olimpiai hatodik, 1999-es világbajnok, idén Eb-t nyert Butirszkaja visszalépett, és hazautazott. A már 30 esztendős versenyző a selejtező után csupán a 11-12. helyen állt, s úgy gondolta, hogy nem erőlködik tovább...

A jégtáncversenyben az olimpiai bronzérmes orosz Lobacseva, Averbuh kettős a kűr után is megőrizte az első helyét, s nagy fölénnyel nyerte meg első vb-aranyát. (Az olimpiai bajnok francia Anissina, Peizerat és a címvédő olasz Fusar-Poli, Margaglio kettős nem indult a vb-n.) Az ezüstérmet a kanadai Bourne, Kraatz, a bronzot az izraeli Chait, Sakhnovski kettős kapta. A Gebora Zita, Visontai András páros a 21. helyen végzett.

Jégtánc, végeredmény:
1. Lobacseva, Averbuh (orosz) 2,0
2. Bourne, Kraatz (kanadai) 4,0
3. Chait, Sakhnovski (izraeli) 7,0
4. Drobiazko, Vanagas (litván) 7,0
5. Denkova, Sztavijszki (bolgár) 10,0
6. Grusina, Goncsarov (ukrán) 12,0
... 21. Gebora, Visontai 42,2

Nők, állás a rövidprogram után:
1. Szluckaja (orosz) 1,0
2. Suguri (japán) 2,0
3. Kwan (amerikai) 2,2
4. Onda (japán) 3,6
5. Cohen (amerikai) 3,8
6. Liasenko (ukrán) 5,2
7. Sebestyén Júlia 5,4
8. Volcskova (orosz) 8,4
9. Malinyina (üzbég) 8,6
10. Fontana (olasz) 8,8

Fábik Tibor