Vágólapra másolva!
Miután a B próba is pozitív eredménnyel zárult, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan is megfosztotta bronzérmétől Alain Baxtert. A brit síelő, aki az ország első téli olimpiai érmét szerezte Salt Lake Cityben, a műlesiklásban elért harmadik helyét követő doppingvizsgálaton bukott meg. Érmét tíz napon belül kell visszajuttatni a NOB-hoz.

Alig pár napig lehetet csak Nagy-Britannia hőse Alain Baxter, minden idők legelső brit sportolója, aki téli olimpián dobogóra állhatott. A Salt Lake City-i feledhetetlen sikert azonban beárnyékolta a doppingvizsgálat eredménye, amely azt bizonyította, Baxter tiltott szert, methamfetamint használt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtökön sajtótájékoztató keretén belül jelentette be a hírt, hozzátéve, Baxtert természetesen diszkvalifikálják, érmét pedig tíz napon belül kell eljuttatnia a NOB-hoz. A medált így az osztrák Benjamin Raich kapja majd, aki kombinációban már állhatott a dobogó legalsó fokán.

"Beszélek az ügyvédeimmel, és meglátjuk, mit tehetünk" - mondta Baxter, aki az eset óta először törte meg hallgatását és nyilatkozott a BBC-nek. "Úgy vélem, jó az esélyünk, de már abban sem vagyok biztos, mi történik. Életem legszebb, legfelemelőbb érzése az volt, amikor két nappal a versenyt követően hazaértem. Aviemore egy kicsi skót falu, mégis mindenki kijött elém, és ünnepelt. Aztán kaptam egy telefonhívást, hogy pozitív lett a leletem. El sem tudtam képzelni, ez mit jelenthet három héttel később, most már tudom."

Baxter automatikus eltiltást kapott, amely júniusig marad érvényben, ám a Nemzetközi Sí-szövetségen múlik, hogy ezt a büntetést felemelik-e az ilyenkor szokásos kétéves intervallumra.

"Amint megérkeztünk az olimpia helyszínére, Park Citybe, azonnal leültünk a csapat orvosaival és tisztáztuk a kérdéseket. Én két dologban vétkeztem: egyrészt altatót használtam, másrészt megfázásom miatt inhaláltam. Ezeket mind be is mutattunk az orvosoknak, és a NOB doppingellenes bizottságának. A nagy hibát ott követtem el, hogy a verseny előtti edzésen buktam, és azon a délutánon megnyugtatásképpen elmentem vásárolni. Megláttam egy inhalálót, és gondoltam, megveszem, hiszen gyerekkorom óta ezt használtam. Meg sem fordult a fejemben, hogy különbözhet a brit gyártmánytól."

Baxter a sajtótájékoztatón egyébként be is mutatta a két orrhoz használatos "duguláselhárítót", várhatóan a jogászok és ügyvédek majd ezen a téren indulnak el keresni az igazságot.