Vágólapra másolva!
A hölgyeknél testvérpárharccal fűszerezett összamerikai elődöntők lesznek a Key Biscayne-i tenisztornán, miután a Capriati-Seles összecsapás mellett a másik ágon a Williams-lányok, Venus és Serena vívnak a fináléba kerülésért. A férfiaknál az elődöntő slágermérkőzését a Miamiban remek formát mutató Andre Agassi és Marcelo Rios vívja, az amerikai hátránya annyi, hogy eddigi két találkozójukat az egykor világelső chilei nyerte.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Hingis lelkiállapota érthető: nem minden nap veszít szettet 6:0-ra

Hewitt sorozatban 14. győzelmét érte el, még az sem zavarta meg, hogy az amerikai Blake elleni keddi összecsapást 6:4, 3:1-es vezetésénél eső miatt félbe kellett szakítani. Szerdán ugyanis tíz perc alatt nyert még három szettet, biztosítva helyét a legjobb nyolc között. "Már az utóbbi három-négy meccsemen is remekül adogattam, most sem volt másképp. Ez az én világom: agresszívan menni előre" - értékelte sikerét a világelső, aki a negyeddöntőben Szafinnal mérkőzik. Az orosz teniszező a torna eddigi meglepetésemberét, a chilei Gonzalezt (ő ütötte ki Samprast) múlta felül 6:3, 6:3-ra. A svájci Roger Federer - aki az eső miatt egy nappal többet pihenhetett - Andrei Pavel ellen lép majd pályára, miután a román versenyző 1:6, 7:5, 6:1-re verte Squillarit.

Ami pedig a negyeddöntőt illeti: Andre Agassi már biztosan a legeredményesebb teniszező a Tennis Masters Series-történetében. Az amerikai az ecuadori Lapentti felett aratott 6:3, 7:5-ös sikerével immáron nyolcadik alkalommal jutott a torna elődöntőjébe, az eddigi hét alkalomból négyszer nyerni is tudott. Sőt, a torna történetében ő a legfiatalabb és a legidősebb győztes. A legnagyobb gondja most éppen az ellenféllel van, hiszen a chilei Marcelo Rios, 1998 bajnoka, azon kevés teniszező közé tartozik, akit Agassi még soha sem tudott legyőzni. Az amerikai idei remek teljesítményében egy fekete pont van: ha tie-breakre került a sor, akkor azt a játszmát, egy kivételével, mindig elbukta.

Marcelo Rios 1998-as győzelme óta először jutott el az elődöntőig, miután egy másik dél-amerikai, az argentin Chela sem tudta megakadályozni győzelmi sorozatát (7:6, 6:2). "A hét kezdetéig nem játszottam jól, de most már érzem, ismét bejuthatok a világranglista legjobb tíz teniszezője közé" - mondta Rios.

A hölgyek negyeddöntői kapcsán érdemes feltenni egy találós kérdést: mi a hasonlóság Hingis és Panova szerdai teljesítményében? A válasz egyszerű, de meglepő: mindkét teniszező úgy esett ki, hogy a második szettet 6:0-ra bukta el. Panova esetében még valahol fel is lehet dolgozni, hiszen a néhány éljátékos kivételével hihetetlenül híg a mezőny. Ám Hingis éppen a néhány fős elitbe tartozik, így érthetetlen a KO-vereség. Illetve aki látta a mérkőzést, annak számára nem.

A svájci versenyző az elbukott első szettet követően gyorsan elvesztette adogatójátékát, innentől kezdve életuntan lófrált a pályán, ímmel-ámmal ütötte meg a labdákat, mintegy beletörődve a kínos eredménybe. Persze lehet, hogy a kemény pálya, lehet, hogy az atomteniszt játszó Serena Williams is közrejátszott mindebben, de egyre inkább ténnyé válik: az utóbbi évek legtehetségesebb teniszezője a hagyományos normák szerint már nem versenyképes az izomkolosszusokkal szemben. "Sokat gyakoroltunk Venusszal az elmúlt napokban, de most az elődöntőben egymás ellen kell játszanunk. Nagyon izgalmas" - mondta Serena. Az utóbbi négy évben három alkalommal is előfordul, hogy Williams-lány jutott a fináléba, 1999-ben Venus éppen húgát legyőzve.

Az elődöntő másik ágán is két amerikai, Jennifer Capriati és Monica Seles vív majd egymással. Capriati a már említett orosz Panovát (6:2, 6:0), Seles pedig a belga Clijsterst győzte le (4:6, 6:3, 6:3).

Eredmények, Nasdaq-100 Open (Key Biscayne):
Férfiak, 4. forduló:
Hewitt - Blake 6:4, 6:1
Pavel - Squillari 1:6, 7:6, 6:1
Szafin - Gonzalez 6:3, 6:3
Negyeddöntők:
Agassi - Lapentti 6:3, 7:5
Rios - Chela 7:6, 6:2

Nők, negyeddöntő:
S. Williams - Hingis 6:4, 6:0
Capriati - Panova 6:2, 6:0
Seles - Clijsters 4:6, 6:3, 6:3

Pincési László

Korábban:

Agassi és Rios menetel Key Biscayne-ben

Fórum: