Vágólapra másolva!
Oroszország továbbjutott, az Egyesült Államok és a címvédő Franciaország megszerezte a vezetést, Horvátország pedig (soraiban a sérült Goran Ivaniseviccsel) poraiból támadt fel a teniszezők Davis-kupa negyeddöntőinek páros találkozóin.

Egyesült Államok - Spanyolország 2-1
Andy Roddick - Tommy Robredo 1-0
Pete Sampras - Alex Corretja 1-1
James Blake, Todd Martin - Juan Balcells, Alberto Martin 6:1, 6:4, 6:4

Patrick McEnroe újra mosolyog! Helyi, houstoni idő szerint szombat délután az Egyesült Államok Davis-kupa csapata megnyerte a párosok küzdelmét, így a mai, zárónap előtt 2-1-re vezet Spanyolország ellen. A hősök, James Blake és Todd Martin szemernyi kétséget sem hagyott afelől, melyik kettős jobb, és végig irányítva a mérkőzést, 6:1, 6:4, 6:4-re legyőzték a Juan Balcells, Alberto Martin duót. "Nem éreztem magam kényelmetlenül péntek este, de bevallom, csalódott voltam Sampras veresége miatt. Reméltem, 2-0-s vezetéssel nézünk a páros meccs elé, de nem vagyok csalódott a jelenlegi 2-1-es állással sem. Igazán akkor leszek nyugodt, ha már 3-1 lesz az állás" - értékelt Patrick McEnroe szövetségi kapitány. Blake és Martin sikere azért is fontos, mert a teniszbabona szerint nem véletlen, hogy az eddigi öt amerikai-spanyol ütközetben az a válogatott jutott tovább, amely a párosban is diadalmaskodott.

A spanyolok persze valószínűleg nagyobb erőkifejtésre lettek volna képesek Alex Corretjával, ám a pénteki nap hőse a Sampras elleni diadal során kézsérülést szenvedett, így az is kétségessé vált, vajon ma pályára léphet-e. "Tudjuk, hogy megsérült a hüvelykujja, és várhatóan nem tud ma játszani. De elmegy a kórházba, mi pedig várjuk az információt" - nyilatkozta Jordi Arrese kapitány. Jelenlegi állás szerint tehát Alberto Martin és Andy Roddick játssza az első egyest, majd Pete Sampras és Tommy Robredo fejezi be a párharcot.

Franciaország - Csehország 2-1
Sebastien Grosjean - Bogdan Ulihrach 1-0
Nicolas Escude - Jiri Novak 1-1
Fabrice Santoro, Michael Llodra - Jiri Novak, David Rikl 6:3, 6:1, 6:4


Száz percre volt szüksége a Fabrice Santoro, Michael Llodra kettősnek, hogy helyreállítsa Franciaország dicsőségét. A címvédő az első napi botladozás után szombaton a párosban nagyon simán, 6:3, 6:1, 6:4-re verte a Novak, Rikl kettőst, és előnnyel várhatja a mai folytatást. "Nehéz mérkőzésre számítottam, de az eredményt tekintve jobb forgatókönyvet el sem tudtam volna képzelni. Fabrice egyszerűen zseni" - lelkendezett Guy Forget francia kapitány. A galloknak ma már csupán egy találkozót kellene megnyerniük a továbbjutáshoz, ezt Sebastien Grosjean Jiri Novak, vagy Nicolas Escude Bogdan Ulihrach ellen szerezheti meg.

Oroszország - Svédország 3-0
Marat Szafin - Thomas Johansson 1-0
Jevgenyij Kafelnyikov - Thomas Enqvist 2-0
Jevgenyij Kafelnyikov, Marat Szafin - Thomas Johansson, Jonas Björkman 3:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:3

A Davis-kupa hivatalos honlapja szinte végső győztesként nevezi meg Oroszországot, amely elsőként kvalifikálta magát az elődöntőbe. A lap szerint aki még szeretné élőben látni Jevgenyij Kafelnyikov játékát, annak gyorsan cselekednie kell, mert az orosz sztár megígérte: amennyiben megnyerik a Davis-kupát, úgy visszavonul. Egy biztos, Svédország nagyon könnyű prédának bizonyult - még akkor is, ha a Luzsnyiki Sportpalota tízezres nézőközönsége öt szetten keresztül izgulhatott a kedvencek párosmérkőzésén. Jevgenyij Kafelnyikov és Marat Szafin nagy csatában, három és fél óra alatt 3:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:3-ra verte a Thomas Johansson, Jonas Björkman kettőst, bebiztosítva ezzel a továbbjutást. "Van egy orosz közmondás: - Ha megcselekedted, amit meg kellett, akkor pihenj és élvezd! A tegnapi két győzelem után mag teljesen motiváltan jöttünk ki a pályára, és százszázalékot produkáltunk. Tudtuk, ha megnyerjük a mérkőzést, akkor vasárnap már nem kell aggódnunk" - jellemezte az orosz csapat ambícióit Kafelnyikov. A továbbjutás eldőlte után nagy meglepetés lenne, ha a mai egyeseket nem a fiatal Mihail Juzsnyij és a veterán Andrej Cserkaszov vívná.

Argentína - Horvátország 2-1
Gaston Gaudio - Ivan Ljubicic 1-0
Juan Ignacio Chela - Ivo Karlovic 2-0
Lucas Arnold, Guillermo Canas - Goran Ivanisevic, Ivan Ljubicic 6:4, 6:2, 3:6, 0:6, 6:8

Ha az amerikai-spanyol mérkőzésen felmagasztaltuk Alex Corretját, akkor ez a dicsőség minimum kijár a Goran Ivanisevic, Ivan Ljubicic horvát kettőnek. Sőt, talán még ennél is több. Az ezer sebből vérző horvát csapat géniusza, a tavalyi wimbledoni bajnok Ivanisevic ugyanis poraiból feltámadva, súlyos vállsérülése ellenére pályára lépett párosban és talán még maga sem gondolta az első két szett után, hogy lehet keresnivalója. Az argentinok, összesítésben 2-0-s előnynél, ugyanis Arnold és Canas révén megnyerték az első két szettet (6:4, 6:2). Ekkor az "óriások" összeszedték magukat, egy 6:3-as, majd (beiktatva egy másfél órás esőszünetet is) egy 6:0-s játszmával egyenlítettek. Az utolsó szettben 5:4-nél hárították az argentinok meccslabdáját és végül 203 perces ütközetben kiharcolták a győzelmet. Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben, a Ljubicic, Ivanisevic duó Rómában ugyanígy győzött az olasz kettős ellen, igaz akkor nem egy, hanem két mérkőzés labdát kellett átvészelniük. "Mérkőzés előtt tudtuk meg, hogy az argentinok párosban tizenhárom éve nem kaptak ki otthon. Meg akartuk törni a rekordot. Az első másfél játszmában pokolian fájt a vállam" - nyilatkozta boldogan Ivanisevic, aki kijelentette, még akkor sem vállalhatja a vasárnapi egyest, ha Ljubicic legyőzné Juan Ignacio Chelát. Így várhatóan Gaston Gaudio ellen Ivo Karlovic mérkőzik majd.

A női WTA-tornák eredményei:
Porto Open (140 ezer dollár):
Egyéni, elődöntők:
Serna - Gubacsi 6:3, 7:5
Montolio - Matevzic 6:3, 7:5
Páros, döntő:
Cara Black, Irina Seljutyina - Kristie Boogert, Magui Serna 7:6, 6:4

Sarasota Open (140 ezer dollár):
Elődöntők:
Dokic - Razzano 6:3, 1:0-nál Razzano feladta
Panova - Shaughnessy 7:6, 6:4

Pincési László

Korábban: