Vágólapra másolva!
Az esélyeknek megfelelően a már szombaton továbbjutott Oroszország mellett az Egyesült Államok, Franciaország és Argentína jutott be a férfi teniszezők Davis-kupa elődöntőjébe. Utóbbi két továbbjutó dolgát megnehezítette, hogy ellenfeleik, Csehország és Horvátország vert helyzetből állt fel, és csupán az ötödik találkozó döntött.

Egyesült Államok - Spanyolország 3-1
Andy Roddick - Tommy Robredo 1-0
Pete Sampras - Alex Corretja 1-1

James Blake, Todd Martin - Juan Balcells, Alberto Martin 2-1
Andy Roddick - Alberto Martin 6:2, 6:4, 6:2

Pete Sampras nem szerezhette meg századik füves pályás győzelmét, az Egyesült Államok válogatottja azonban így is továbbjutott a houstoni selejtezősorozatból. A vasárnapi játéknapot 2-1-es előnnyel váró amerikaiak első mérkőzésén Andy Roddick ugyanis simán legyőzte a sérült Alex Corretját helyettesítő Alberto Martint (6:2, 6:4, 6:2). Az egy óra 44 perc alatt elért siker azt is jelentette, hogy Andy Roddick hétből hét győzelemmel áll a Davis-kupában. Ilyen jó rajtra Andre Agassi 1988-89-es szerelése óta nem volt példa az Egyesült Államokban. A teniszező külön felajánlást is tett, minden ász értékű adogatásáért száz, összesen 2600 dollárt adományoz a Lance Armstrong Cancer Foundation, azaz egy rákalapítvány javára. Pete Sampras lépett volna utolsóként pályára, ám Tommy Robredo elleni összecsapása az eső miatt elmaradt.

Franciaország - Csehország 3-2
Sebastien Grosjean - Bogdan Ulihrach 1-0
Nicolas Escude - Jiri Novak 1-1
Fabrice Santoro, Michael Llodra - Jiri Novak, David Rikl 2-1
Sebastien Grosjean - Jiri Novak 6:3, 1:6, 3:6, 1:6
Fabrice Santoro - Bohdan Ulihrach 7:6, 7:5, 3:6, 4:6, 6:3

Novak nem viccelt! A csehek kiváló teniszezője mindent elkövetetett, amit egymaga megtehetett: megnyerte a két egyest a Franciaország elleni idegenbeli találkozón. Azaz, vasárnap legyőzte Sebastien Grosjeant is, ezzel 2-2-re alakítva a negyeddöntő állását. A döntés ezáltal a két "vízhordóra", Fabrice Santoróra és Bohdan Ulihrachra maradt. Santoro, akit Forget kapitány a szombati páros után nem győzött méltatni, ezúttal is bizonyította, káprázatos formában van. Az első két játszma nehézkes megnyerését követően ugyan két szettet elbukott, ám az utolsóban helyén volt a szíve és az esze.

Oroszország - Svédország 4-1
Marat Szafin - Thomas Johansson 1-0
Jevgenyij Kafelnyikov - Thomas Enqvist 2-0
Jevgenyij Kafelnyikov, Marat Szafin - Thomas Johansson, Jonas Björkman 3:0
Mihail Juzsnyij - Thomas Johansson 3:6, 4:6
Andrej Sztoljarov - Andreas Vinciguerra 4:6, 5:2-nél Vinciguerra sérülés miatt visszalépett.

Jevgenyij Kafelnyikov és Marat Szafin helyet foglalt a lelátón, kedélyesen beszélgettek, a fiatal titánok pedig küzdöttek a rutinosabb svédekkel. Ez jellemezte az Oroszország-Svédország mérkőzés vasárnapi játéknapját, amelyen már csupán két nyert szettig játszottak egymás ellen a játékosok. A biztos orosz sikert Thomas Johansson egy könnyed Juzsnyij elleni győzelemmel ugyan megzavarta, ám Sztoljarov az elvesztett első játék után úgy nyert Vinciguerra ellen, hogy a svéd teniszező sérülés miatt idő előtt feladta a mérkőzést. "Csalódott voltam a szombati páros vereség után, szerettem volna nyerni egy mérkőzést" -mondta Johansson, aki a svédek becsületgyőzelmét szerezte."

Argentína - Horvátország 3-2
Gaston Gaudio - Ivan Ljubicic 1-0
Juan Ignacio Chela - Ivo Karlovic 2-0
Lucas Arnold, Guillermo Canas - Goran Ivanisevic, Ivan Ljubicic 2-1
Juan Ignacio Chela - Ivan Ljubicic 3:6, 6:1, 6:7, 4:6
Gaston Gaudio - Ivo Karlovic 6:4, 6:4, 6:2

Horvátország szombati párosban elért sikere igazán Ivan Ljubicic vasárnapi sikere után értékelődött fel. A horvátok egyik óriása hatalmas csatában, 6:3, 1:6, 7:6, 6:4-re legyőzte Juan Ignacio Chelát, megadva ezzel az esélyt a végső győzelemre. "Nem tudom, most játszottam-e a legjobban salakon, de elégedett vagyok. A Gaudio elleni vereség után Chela ellen szerettem volna megmutatni, mit is tudok" - nyilatkozta Ljubicic. Ahogy várni lehetett, Goran Ivanisevic valóban nem vállalta az összecsapást, így ismét Ivo Karlovic lépett pályára - ezúttal Gaston Gaudio ellen, s meglepően könnyedén, 6:4, 6:4, 6:2-re győzött is. Argentína ezzel 1981 után először jutott be a Davis-kupa elődöntőjébe, Gaudio pedig továbbra is őrzi százszázalékos, immár kilenc mérkőzés óta tartó kupaveretlenségét.

A szeptember 20-22-i elődöntőkben Oroszország Argentínát fogadja, míg a másik ágon Franciaország az Egyesült Államokkal meccsel majd.

A női WTA-tornák végeredményei:
Porto Open (140 ezer dollár)
Egyéni, döntő:
Montolio - Serna 6:1, 2:6, 7:5

Sarasota Open (140 ezer dollár)
Egyéni, döntő:
Dokic - Panova 6-2, 6-2

Ami a héten kezdődő tornákat illeti: a hölgyek két helyszínen lépnek pályára a WTA égisze alatt. Az egyik a floridai, Amelia Island-i viadal, amely idén a Bausch & Lomb Championships nevet viseli. Tavaly a francia Amelie Mauresmo a dél-afrikai Amanda Coetzert verte a fináléban (6-4, 7:5), idén a legnagyobb esélyes az első helyen kiemelt Venus Williams, ám a belga Justine Henin, a francia Sandrine Testud, vagy éppen Mauresmo is célba érhet.

A másik viadalra a portugáliai Estorilban kerül sor, ahol a spanyol Angeles Montolio tavaly élete első WTA-diadalát aratta, a fináléban az orosz Jelena Bovinát győzte le 3:6, 6:3, 6:2-re. Az idei viadalon három magyar hölgy, Kuti Kis Rita, gubacsi Zsófia és Mandula Petra is rajthoz áll, utóbbi már ma be is mutatkozik: a 3-as pálya harmadik összecsapásán a horvát Silvija Talaja lesz az ellenfele. A férfiak is pályára lépnek Estorilban, az 525 ezer dolláros viadal fő esélyese a tavalyi győztes Juan Carlos Ferrero, illetve a második és harmadik helyen rangsorolt orosz Marat Szafin és spanyol Carlos Moya.

A férfi teniszvilág másik nagy viadalára a marokkói Casablancában kerül sor, ahol a II. Hasszán királyról elnevezett viadalon 381 ezer dollárt osztanak szét a szervezők. Tavaly az argentin Guillermo Canas a spanyol Tommy Robredót verte a döntőben (7:5, 6:2). Az idei verseny első kiemeltje így természetesen Canas, mögötte a marokkói El-Aynaoui és Arazi, a chilei Gonzalez, a francia Boutter és az argentin Zabaleta alkotja az erősorrendet. A magyar Sávolt Attila a nyitófordulóban a nyolcadikként rangsorolt spanyol Fernando Vicente ellen mérkőzik, ha győz, akkor következő ellenfele a spanyol Sergi Bruguera-David Sanchez összecsapás továbbjutója lehet.

Pincési László

Korábban:

Fórum:

Tenisz