Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség vasárnap Nairobiban dönt arról, hogy Berlin, Róma, Brüsszel, Moszkva, Helsinki és Budapest közül melyik város rendezheti meg a 2005-ös szabadtéri világbajnokságot. Héder Barna, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint Budapestnek igen jók az esélyei.

A vb helyszínéről az IAAF Tanács 27 tagja közül vasárnap 26 dönt a kenyai fővárosban. Sajnos a Tanácsból a szabályzat értelmében éppen Gyulai István nem szavazhat, aki a világszervezet főtitkára. A döntéshozók között a rivális nemzetek közül Olaszországnak, Németországnak és Oroszországnak is van képviselője. A német tag, Helmut Digel a három alelnök egyike, az orosz pedig Igor-Ter Ovaneszjan, a távolugrás korábbi világcsúcstartója, kétszeres olimpiai bronzérmes (1960, 1964). Az IAAF Tanácsban a sportág olyan korábbi kiválóságai, olimpiai bajnokai is jelen vannak, mint az ukrán Szergej Bubka (1988: rúdugrás), a kubai Alberto Juantorena (1976: 400 és 800 méter) és a marokkói Nawal El-Moutawakel (1984: 400 m gát). A szavazás többfordulós lesz, minden körben a legkevesebbet kapó pályázó kiesik, ám ha valamelyik megkapja a voksok több mint felét, akkor győzött. A tanácstagokat a döntésükben segíti a hat várost felkereső szemlebizottság tájékoztatója, valamint a pályázók a helyszínen még tartanak egy utolsó prezentációt, s válaszolnak a kérdésekre.

A magyar delegációt a politika szintjén Stumpf István miniszterelnök-helyettes, kancelláriaminiszter képviseli. A küldöttségnek Héder Barna mellett többek között tagja két olimpiai bajnok, Németh Miklós (1976: gerelyhajítás) és Kiss Balázs (1996: kalapácsvetés) is. Korábbi hírek szerint a Nairobiba utazó rivális küldöttségekben is neves sportolók találhatók, így a németeket többek között három olimpiai bajnok, a távolugró Heike Drechsler (1992, 2000), a magasugró Ulrike Meyfarth (1972, 1984) és a tízpróbázó Christian Schenk (1988) képviseli. Az orosz delegációban a Sydneyben 400 m gáton első Irina Privalova, a finnben a kétszeres ötkarikás aranyérmes Lasse Viren (1976: 5000 és 10 ezer m) mellett Suvi Linden kulturális és sportminiszter, az olaszban a 400 m gáton 1999-ben világbajnok Fabrizio Mori és a futball-legenda Gianni Rivera is helyet kapott.

Elutazás előtt csütörtökön Héder Barna az esélyeket taglalta: "Budapestet az esélyesek között emlegetik, amely a talán túl korán biztos befutónak kikiáltott Berlinnel és a titkos favorit Rómával is felveheti a versenyt. Az utolsó napokban olyan visszajelzések érkeztek hozzánk, hogy még Berlin is tart Budapesttől. Az IAAF szemlebizottsága jelentésében rendkívül jó fényben tünteti fel Budapestet, s minden szempontból alkalmasnak tartja a nyári olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság mellett a világ harmadik legjelentősebb sporteseményének számító szabadtéri atlétikai vb megrendezésére. Nagyon fontos, hogy a kandidációnkból kitűnik: ez nem kizárólag a Magyar Atlétikai Szövetség és Budapest, hanem a magyar nemzet pályázata. Az IAAF szemlebizottságát fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök is, ilyen magas szinten sehol máshol nem tárgyalhatott a delegáció. Erős érv Budapest mellett az is, hogy a magyar kormány a világbajnokság teljes, több mint 38 millió dolláros költségvetésére fedezetet vállalt. Nairobiban vasárnap olyan verseny zajlik majd, amelyen a dobogónak csak egy foka van, s amelyen csak egy győztes lesz. Bízom abban, hogy Budapest lesz az."

Korábban:

Fórum:

Atlétika