Vágólapra másolva!
Pályafutása második WTA-győzelmét könyvelhette el Gubacsi Zsófia, aki tavalyi, casablancai egyes sikere után szombaton az orosz Bovina oldalán megnyerte az estorili viadal páros küzdelmeit, s jó formában várhatja a hétfőn kezdődő Budapest Opent.

A sok halasztás miatt zűrös napot tudhatnak maguk mögött az Amelia Island-i nőitenisz-torna versenyzői, miután Venus Williams kivételével két mérkőzést is kellett játszaniuk. Az adok-kapokból a legjobban a belga Justine Henin jött ki, ő az egyetlen, aki a szombatot két győzelemmel zárta. Henin először az olasz Farina Eliát verte 6:4, 6:4-re, majd az orosz Gyementyijeva elleni heroikus küzdelemből győztesen kikerült jugoszláv Dokic ellen is vezetett, amikor ellenfele 6:2, 4:1-nél gyomorrontásra hivatkozva visszalépett. "Kicsit meglepődtem, mert nem tudtam, hogy beteg" - vallotta be Henin, akinek ellenfele Venus Williams lesz. Az amerikai a luxemburgi Kremert verte 7:5, 6:0-ra. "Öregebb, bölcsebb és jobb játékos vagyok" - értékelte sikerét VW.

Bausch & Lomb Championships, Amelia Island, negyeddöntő:
Henin - Farina Elia 6:4, 6:4
Dokic - Gyementyijeva 0:6, 7:6, 6:1
Kremer - Testud 7:5, 6:1
elődöntő:
Henin - Dokic 6:2, 4:1-nél Dokic visszalépett
V. Williams - Kremer 7:5, 6:0

Pályafutása második tornagyőzelmét aratta Gubacsi Zsófia az estorili tenisztornán, miután az orosz Jelena Bovina oldalán a fináléban 6:3, 6:1-re győzött a Rittner, Vento-Kabchi (német, venezuelai) kettős ellen. Gubacsi ezzel lehet, hogy megtalálta igazi páros partnerét, az eddigi "sikereket" ugyanis folyamatosan mással érte el. Tavaly a Budapest Openen Zariccsal döntőt játszhatott, 1999-ben, szintén Budapesten, Mandula oldalán volt elődöntős, míg negyeddöntőig jutott Kuti Kissel (1998, Budapest) és Osztrovszkajával (2001, Bol). Eddig egyetlen WTA-tornagyőzelmét tavaly, Casablancában érte el, egyesben.

Ami az estorili egyes elődöntőket illeti, az orosz meglepetés, Dinara Szafina az elődöntőben bukott el, talán éppen az egyik legkönnyebb ellenféllel, a selejtezőből főtáblára kerülő német Anca Barnával szemben (7:6, 6:4), míg a másik ágon a spanyol Magui Serna éppen Bovinát verte (6:3, 6:3). Hogy a meglepetés teljes legyen Portugáliában, arról a férfiaknál az argentin David Nalbandian és a finn Jarkko Nieminen gondoskodott. Akár hiszik, akár nem, ők ketten játsszák a finálét. Nalbandian a harmadik helyen kiemelt spanyol Moyát verte (6:4, 5:7, 6:4), megszakítva ezzel ellenfele nyolc mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát salakon. Mellesleg 1996 óta először fordul elő, hogy nem spanyol nyeri a tornát. Nalbandian ellenfele a finn Nieminen lesz, ő a brazil Meligenit ütötte el a finálétól (7:5, 6:1).

Estoril Open (140 ezer dollár), nők, egyes, elődöntő:
Barna - Szafina 7:6, 6:4
Serna - Bovina 6:3, 6:3
páros, döntő:
Bovina, Gubacsi - Rittner, Vento-Kabchi 6:3, 6:1
férfiak, elődöntő:
Nalbandian - Moya 6:4, 5:7, 6:4
Nieminen - Meligeni 7:5, 6:1

Sávolt Attila kiverése után Guillermo Canas folytatta jó szereplését a casablancai tornán. Az argentin címvédő az elődöntőben az ötödikként rangsorolt francia Bouttert verte 7:5, 6:4-re. Canas ellenfele a hazaiak kiválós salakmenője, Younes El Aynaoui lesz, ő az orosz Juzsnyijnál bizonyult jobbnak (6:3, 7:6).

Grand Prix Hassan II, Casablanca (400 ezer dollár), elődöntő:
El Aynaoui - Juzsnyij 6:3 7:6
Canas - Boutter 7:5, 6:4

Pincési László