Vágólapra másolva!

A NOB-hoz fordulnak a vívók

A vívásban meghatározó szerepet játszó kilenc európai nemzet sportági vezetői pénteki budapesti tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy petíciót nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), s kérik, hogy a vívásban ne változzon az olimpiai program.

A magyar, az olasz, a francia, az orosz, a német, a lengyel, a román, a görög és a spanyol vívószövetség vezetői a petíciót a NOB május 23-i Kuala Lumpur-i végrehajtó bizottsági ülése elé terjesztik, amelyen véglegesítik a 2004-es athéni ötkarikás játékok műsorát.

A budapesti összejövetel előzménye az, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kongresszusa két héttel ezelőtt a törökországi Antalyában törölte az olimpiai műsorból a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyeit, így nyitva utat a női kard egyéni és csapatverseny programba kerülésének.

Mivel a NOB nem engedélyezi a létszámnövelést, két szakág versenyeit ki kellett venni a műsorból. (A "vegyescsapatok" ötletét korábban elvetették.) Azt, hogy melyek lesznek a kieső számok, példátlan módon sorsolással döntötték el. A FIE arról is határozott, hogy az egyéni versenyekben Athénban nemzetenként az eddigi három helyett már csak két vívó indulhat. A Budapesten összegyűlt vezetők ez ellen is tiltakoznak a NOB-nál.

A budapesti tanácskozás "A vívósport jövőjéért" elnevezést kapta, s a résztvevők az augusztusi lisszaboni világbajnokság keretében újabb összejövetelt terveznek. Az előzetes tervekkel ellentétben azonban azt nem kezdeményezik, hogy rendkívüli FIE-kongresszust hívjanak össze.

Fábik Tibor