Vágólapra másolva!
A 2001-es súlyemelő-világbajnokság után kontinensünk legjobb súlyemelői keddtől vasárnapig újra Antalyában rugaszkodhatnak neki a tárcsáknak a 81. férfi és a 15. női Eb-n. A Földközi-tenger partján fekvő törökországi városban azonban ezúttal nem lesz ott Likerecz Gyöngyi, akit a legjobbak között is külön kategóriába kell sorolni, hiszen tavaly a 75 kg-os súlycsoportban nemcsak a vb-n, hanem a trencséni Eb-n is három aranyérmet szerzett.

Az elmúlt év legjobb magyar sportolójának választott Likerecz az Eb helyett a junior vb-re készül, aminek a megnyerése semmivel sem kisebb kihívás számára. A magyar válogatottból egyébként sérülés miatt hiányzik Tancsics László (56), Ehrlich György (94) és Stark Tibor (+105 kg), mint ahogyan Feri Attila (77) is, aki nem teljesítette a kiküldetéshez szükséges szintet. Antalyában hat női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket. A nőknél Ajkay Anikó (53), Ráki Henrietta (58), Krutzler Eszter (69), Dankó Ilona (75), Laczi Katalin (75) és Varga Katalin (+75), a férfiak pedig Farkas Zoltán (69), Kecskés Zoltán (69), Diószegi Sándor (94), Kovács Zoltán (105) és Tóth Ferenc (+105).

A hölgyeket nem csupán az udvariasság miatt illik előbb említeni, hanem azért is, mert ők szállíthatják a jobb eredményeket a Dilek Sabanci sportcsarnokban. Ezt alátámasztja, hogy a benevezett versenyzők közül összetettben Krutzler és Varga a második, Dankó a harmadik, Ráki a negyedik legjobb eredménnyel rendelkezik súlycsoportjában. Zsuga Imre szövetségi kapitány Krutzlertől és Vargától mindenképpen érmeket vár, s a szakvezető szerint Dankó, Ajkay és Ráki is odaérhet a dobogóra valamelyik fogásnemben. A férfiak közül Kovács Zoltán juthat a legmesszebbre, éremig valószínűleg nem, talán a legjobb hatig.

Tavaly, az antalyai világbajnokságon egyébként a 21 éves Krutzler összetettben két orosz versenyző (Popova és Habirova) mögött harmadik, lökésben ugyancsak harmadik, szakításban második lett. A szintén 21 éves Varga Viktória összetettben a negyedik, szakításban a hatodik, lökésben viszont a második helyen végzett. A magyar csapat a vb-n nyolc érmet szerzett, Likerecz három aranya mellett tehát Krutzler egy ezüstöt és két bronzot, Varga egy ezüstöt, s mellettük még Feri Attila lökésben bronzot.

Az Eb honlapján a nevezési listán amúgy olyan világsztárok nevei is felbukkannak, mint a török Mutlu, a bolgár Pesalov, a görög Dimasz, a német Weller és az orosz Csemerkin, de olvashatjuk Feri Attila nevét is, így egyelőre nem merjük megtippelni, hogy milyen erős verseny is lesz valójában az erős emberek idei antalyai összejövetele. A magyar csapatból elsőként bemutatkozó Ajkay Anikó mindenesetre már kedden szembenézhet ellenfeleivel.

Fábik Tibor