Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben három világversenyen is érmet szerző birkózónk patraszi ezüstje után a legfényesebb éremre vágyik a világbajnokságon.

- Tavaly az elvesztett vb-döntő után azt nyilatkozta, hogy Gardner helyett inkább Patrikejevvel birkózott volna az aranyéremért. Mondván, hogy hiába technikás az orosz, rá tudná erőltetni a saját akaratát, azt, hogy folyamatosan megy előre, s felőrli. Az amerikai viszont ugyanezt a nyomulós stílust képviseli, s vele nehezebb elbánni. Még most is így látja?
- Ugyanígy. Gardner az első pillanattól kezdve az utolsóig folyamatosan megy előre, nagyon nehéz vele birkózni. Az orosz ellen az elején kell figyelni, őt a végén le lehet hajtani.

- Az Eb-döntőben sajnos nem a mérkőzés vége döntött, hanem a közepén egy villanás...
- Hát igen, az elején kivédtük egymás pörgetési kísérleteit, majd jött az összekapaszkodás, amelyben Patrikejev volt a kedvezményezett. Nagyon jól összekapott, teljesen beszorult a kezem, szinte semmit sem tudtam csinálni. Aztán egyből alám vágott, s már repültem is... Akinél a kedvezményezettség, az úgy ragadja meg az ellenfelét, ahogy akarja, a másiknak pedig vissza kell fogni. Ha nem tettem volna, hanem belemegyek egy tologatásba, hogy jobb pozícióba kerüljek, akkor a bíró megint, s intéssel kapok ki. Ezzel együtt az összekapaszkodás nagy lutri, vagy bejön, vagy nem. Az orosznak bejött, s szerintem ez volt az egyetlen esélye. El kell ismerni, hogy a srác olyan gyors, mintha hatvankilós lenne, nagyon ügyes, a vb-n minden ellenfelét eldobálta. Viszont a kondíciója már nem annyira jó. Az első három perc végén éreztem, hogy elfáradt, de sajnos a szünetben kipihente magát... Ám meg lehet verni, mint ahogyan a nyíregyházi Magyar Nagydíjon meg is vertem, s nagyon bízom benne, hogy a szeptemberi, moszkvai világbajnokságon is legyőzöm.

- Ha az elején sikerült volna megpörgetnie, akkor nincs összekapaszkodás és másképpen alakul a mérkőzés...
- Be kell látnom, az ellenfeleim kiismerték, többnyire hogyan indítom a pörgetést, az orosz is számított rá, hova fogok nyúlni. Nincs mit tenni, tökéletesen meg kell tanulnom egy másik változatot is.

- Hogyan érzi, azáltal, hogy a nehézsúlyban az eddigi 130 kg-os felső határt idén levitték 120 kg-ra, a kilókkal együtt az erejéből is veszített? No és az ellenfelei?
- Az a helyzet, hogy a hétköznapi súlyom nekem 130 kiló felett volt, amiből tehát jócskán le kellett adnom. A jobbak közül jó néhányan, így éppen az orosz vagy a görög viszont kisebb fogyasztásra kényszerültek. Az új súlyhatárt igazából nekik találták ki. Most az a feladatom, hogy visszaszerezzem azt az erőt, ami 130 kilósan megvolt. Éppen ezért a világbajnokságig folyamatosan erősíteni fogok.

- Visszatérve még Gardnerhez. Az olimpiai bajnok egy erdei túráján eltévedt, kis híján megfagyott, s az egyik elhalt lábujját amputálták. Mit gondol, mennyire komolyan kell vele számolni a közeljövőben?
- A mentalitását ismerve egészen biztos vagyok benne, hogy amint felépül, ugyanolyan kemény ellenfél lesz, mint volt eddig. A középső lábujját vesztette el, s ha begyógyul a seb, szerintem nem zavarja majd jelentősen.

- Amikor a tavalyi vb-döntőben kikapott Gardnertől, nagyon le volt törve, de néhány nap elteltével megbékélt az ezüstéremmel. Most hasonló a szituáció?
- Természetesen nem örülök annak, hogy nem sikerült megvédenem az Eb-elsőségemet. De tavaly májustól nézve három világversenyt rendeztek. Az isztambuli Eb-t megnyertem, a patraszi vb-n és az idei Eb-n ezüstérmes lettem; s azt hiszem, összességében elégedett lehetek. Valamennyi súlycsoportot nézve sem tudok hirtelen még valakit mondani, akinek ugyancsak három érme lenne. S úgy készülök, hogy nekem a vb-n meglegyen a negyedik is, s az megint arany legyen.

A Vasas birkózószakosztályának éléről 12 év után leköszönt Kollarik Mihályt a klub tegnap a legmagasabb elismerésében részesítette: a szakvezető, aki ezentúl a piros-kékek újonnan alakult szumószakosztályát irányítja, megkapta a Vasas-aranygyűrűt. A birkózószakosztály elnöke Kacsó Tibor lett.

Deák Bárdos Mihály és Jurij Patrikejev idén kétszer meccselt egymással, az állás közöttük 1-1, mégsem mondhatjuk, hogy döntetlenre állnak. A mérkőzés azonban még nem ért véget, és a seinäjoki kötöttfogású Eb nehézsúlyú döntőjében elszenvedett vereségért Deák Bárdos a vb-n készül visszavágóra.