Vágólapra másolva!
Potyognak a kiemeltek a hét két férfitornáján. Barcelonában a másodikként rangsorolt orosz Kafelnyikov a selejtezőből felkerült olasz Galvani ellen búcsúzott, s bejelentette, továbbra is fenntartja visszavonulási szándékát. Houstonban is csupán egy kört ért meg Tommy Haas, az első helyen kiemelt németet a döntő játszma rövidítésében az ausztrál Arthurs múlta felül.

Gyorsan véget értek Jevgenyij Kafelnyikov álmai, már amelyek a Barcelona Openen való esetleges jó szereplést illetik. Az orosz teniszező a spanyol teniszverseny második kiemeltjeként már a második körben kiesett, ráadásul nem vet túl jó fényt rá, hogy a selejtezőből felkerült olasz Stefano Galvani elég simán, 7:6, 6:2-re intézte el. "A motiváció meghatározó tud lenni. Rettentő nehéz megtalálni a torna kezdetén a helyes érzelmi szintet. Ellenfelem kitűnően megérezte, hogy nem vagyok a legjobb állapotban, és tökéletesen ki is használta helyzeti előnyét" - értékelt bosszúsan Kafelnyikov, aki 1995-ben elődöntőig menetelt, utolsó három szereplése alkalmával viszont mindössze egy mérkőzést tudott megnyerni. "Karrieremből egy kicsi darab hiányzik, a Davis-kupa. Ha megnyerjük, befejezem. Ez százszázalékos döntés, és nem változtatom meg" - tette hozzá a kétszeres Grand Slam-győztes klasszis. A többi találkozón nem született különösebb meglepetés, a világelső ausztrál Lleyton Hewitt simán győzött a spanyol Lopez ellen (7:6, 6:2), de a címvédő Ferrero és a múlt heti monte-carlói finalista Moya számára sem jelentett akadályt ellenfele.

Open Seat Godo 2002, Barcelona (955 ezer dollár)
2. forduló:
Galvani - Kafelnyikov 7:6, 6:2
Moya - Gaudenzi 6:3, 6:3
Lapentti - Perez 6:4, 6:7, 7:5
El Aynaoui - Calleri 6:3, 3:0-nál Calleri feladta
Squillari - Clement 6:1, 6:4
Hewitt - Lopez 7:6, 6:2
D. Sanchez - Krajan 6:2, 7:5
A. Costa - Mantilla 6:3, 5:7, 6:4
Nalbandian - Labadze 7:5, 7:5
Ferrero - Acasuso 6:4, 6:3
Pioline - Chela 7:6, 6:2
Canas - Bruguera 5:7, 6:3, 6:3
Hrbaty - Grosjean 6:3, 6:4
A. Martin - Rochus 7:5, 5:7, 6:4

Egy fordulót bírt ki Tommy Haas a Houstonban zajló amerikai salakpályás bajnokságon. Az első helyen kiemelt német teniszező óriási meglepetésre nem bírt a hatalmas adogatásokkal operáló ausztrál Wayne Arthursszal, s végül nagy csatában, 3:6, 6:3, 7:6-ra kikapott. „"Úgy tűnik, a játékom nagyon beválik a legjobb játékosokkal szemben. Mindig jó meccset játszom ellenük, még akkor is, ha veszítek. Próbáltam nyugodta maradni. Azt hiszem, ez a borítás fekszik nekem a legjobban" - nyilatkozta örömmel Arthurs, aki a döntő játszma rövidítésében már 1-4-es hátrányban volt, de sorozatban hat "poént" csinált, s győzött. Az ausztrál következő ellenfele az argentin Guillermo Coria lesz, ő a brazil Sarettát verte 3:6, 7:6, 6:0-ra. Továbbjutott a második helyen rangsorolt Andre Agassi, miután 6:4, 7:5-re jobbnak bizonyult a koreai Lee-nél. Ellenfele a dán Kristian Pless lesz, aki az izraeli Okunt múlta felül (7:6, 4:6, 7:5).

USA salakpályás bajnoksága, Houston (400 ezer dollár)
2. forduló:
Agassi - Lee 6:4, 7:5
Arthurs - Haas 3:6, 6:3, 7:6
Coria - Saretta 3:6, 7:6, 6:0
Pless - Okun 7:6, 4:6, 7:5

Hónapok óta tartó komoly vállfájdalmai ellenére optimistán tekint a wimbledoni teniszverseny elé a címvédő Goran Ivanisevic. A horvát teniszező tavaly szabadkártyával indulhatott az angol nyílt bajnokságon, s egészen a győzelemig menetelt, a fináléban felejthetetlen, ötszettes ütközetben az ausztrál Patrick Raftert múltra felül. "Remélem, ott lehetek Wimbledonban. Jelenleg nem edzek, pihenek, s abban bízom, egészséges leszek a viadalra. Ez minden, amit tehetek. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Minden jegy elkelt a május 15-16-án Stockholmban rendezendő szenior tenisztornára, ahol a Hovet Arénában több mint hétezer néző előtt lép pályára négy teniszlegenda. A svéd Björn Borg és Mats Wilander, az amerikai John McEnroe, valamint a francia Yannick Noah küzd majd egymással.

Pincési László

Ajánlat: