Vágólapra másolva!
Vörös Zsuzsanna 1999-ben egyéni vb-, 2000-ben Eb-arannyal mutatta meg a női öttusa világának, mit tud, de azóta azt is, hogy mit nem: állandósítani a formáját, folyamatosan kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. A sydneyi olimpiai kudarc (15. hely) után 2001 zajosabb egyéni siker nélkül telt el, 2002 viszont jól indult: fedett pályás győzelem Párizsban, Világkupa-5. hely Madridban. Ma újabb Vk-viadal kezdődik, méghozzá Magyarországon, Vörös szűkebb pátriájában, Székesfehérvárott.

Vörös Zsuzsanna, ha álmában keltik is fel, tökéletesen interjúképes. Bizonyíték erre, hogy tegnap szundikálás közben zavartuk meg, mégsem tűnt sem zavarodottnak, sem idegesnek.

- Elégedett eddigi idei eredménysorával?
- Igen, szerintem jónak mondható. A madridi Vk-n volt erősebb, világszintű a mezőny, itt lettem ötödik.

- A ma kezdődő székesfehérvári Vk-n, duplán hazai pályán azért ennél többre tör, nem? Önnek itthon mindig jól ment, Budapesten lett egyéni világ-, Székesfehérváron Európa-bajnok.
- A hazai verseny mindig más, nagyobb a nyomás, kimondva-kimondatlanul elvárják tőlem a dobogós helyezést. Amit most, ebben a pillanatban szó nélkül el is fogadnék, sőt azt mondom, az első hatba kerülés jó eredménynek számítana. Bár az is igaz, hogy engem a jelek szerint inkább feldob a hazai környezet, mintsem lebénítana.

- A felkészülésében változott-e valami a korábbiakhoz képest? A lovakkal néhányszor meggyűlt a baja, a favoritnak számító angolok meg úgy futnak, mint a nyúl, utol kellene érni őket...
- Azon vagyok. Tavaly szerintem sikerült stabilizálni a számokat, addig a technikai tusákban nem mindig voltam a topon, a vívás biztosabb lehetett volna. Futásban is sokat dolgoztunk, remélem, meglesz az eredménye. Szerintem a lényegi változás az, hogy kicsit más lett a hozzáállásom, az eddigi ösztönösséget felváltotta a tudatosság, fejben érettebben versenyzek.

- Ez elég lehet korábbi szép eredményei megismétlésére, illetve a brit dominancia megingatására?
- Szerintem képes vagyok rá. Az angolok összeszedetten versenyeznek, de nem biztos, hogy van titkuk, meg kell őket verni, és kész.

- A mostani Vk és az ob - ami szintén Fehérvárott zajlik - a két válogató az idei Eb-re és a vb-re. Előbbit a csehországi Usti nad Labemben, utóbbiban San Franciscóban rendezik. Milyen emlékei vannak a városokról?
- Usti Nad Labem hagyományos öttusaváros, ahol főként juniorként versenyeztem sokat, s megjártam a pokoltól a mennyig mindent. De most már, mint mondtam, más vagyok. San Franciscóban még nem indultam, de az Egyesült Államokban, mégpedig San Antonióban sokszor. Az amerikaiak sikerorientáltsága garancia lehet a jó rendezésre.

- Idén lesz még egy világverseny, mégpedig a Vk-döntő Budapesten. Ennek alapján milyen fontossági sorrendet állítana fel a legfontosabb 2002-es viadalok között?
- Az Eb a harmadik, a vb és a Vk-döntő között viszont nem tudok dönteni, hiszen utóbbi itthon van, és már kvalifikál az olimpiára, a győztes ott lehet Athénban. Viszont ezt jövőre is minden további nélkül ki lehet vívni.

Deák Zsigmond