Vágólapra másolva!
Magabiztosan menetel a végső győzelem felé Lleyton Hewitt és Andre Agassi. A barcelonai tenisztornán az ausztrál játékos még játszmát sem vesztett, houstoni sikerével Agassi pedig immáron sorozatban kilencedik győzelmét érte el. A hölgyek is megkezdik szereplésüket a Fed-kupában, az amerikaiaknál azonban nincs nyugalom, ugyanis Jennifer Capriatit kidobták a csapatból.

Sima, 6:4, 6:2-es győzelemmel jutott a Barcelona Open elődöntőjébe az ausztrál Lleyton Hewitt, miután a Seat Godo elnevezésű salakpályás tenisztornán elbúcsúztatta a marokkói El Aynaouit. "A fordulópont a kilencedik játékban következett be, amikor ellenfelem kettős hibáját követően már nem merte a sarokra és az alapvonalra helyezni a labdákat" - nyilatkozta Hewitt, aki a tornán még játszmát sem veszette eddig. A világelső ellenfele az argentin Gaston Gaudio lesz, miután ő is könnyedén túljutott a hazai pályán versenyző Martinon. A másik ágon a Corretját háromórás csatában verő spanyol Albert Costa (5:7, 7:6, 7:6) Guillermo Canasszal mérkőzik majd, az argentin a veterán francia Pioline-t ütötte a továbbjutástól (7:6, 6:3).

Open Seat Godo 2002, Barcelona (955 ezer dollár):
Negyeddöntők:
Hewitt - El Aynaoui 6:4, 6:2
Gaudio - A. Martin 6:2, 6:4
Canas - Pioline 7:6, 6:3
A. Costa - Corretja 5:7, 7:6, 7:6

Öt amerikaiból három bejutott a houstoni amerikai salakpályás bajnokság elődöntőjébe. A negyedik helyen csak azért nem hazai versenyző lépett a legjobb négy közé, mert a sorsolás következtében Roddick és Blake, valamint Sampras és Martin egymás ellen meccselt. A címvédő Roddick végül 6:2, 6:4-re, Sampras pedig 6:2, 7:6-ra győzött. Az elődöntőben nem akármilyen csemegét ígér a Sampras-Agassi összecsapás, amely a két sztár között immáron a 33. ütközet lesz. Eddig a 13-szoros Grand Slam-győztes Sampras áll jobban, 18-14-re vezet az összesítésben.

Agassi idén egyébként is fantasztikus, zsinórban kilencedik találkozóján nem talált legyőzőre, idei mérlege bámulatos: 18 győzelem, két vereség. Ezúttal 65 perc alatt a dán Plesst intézte el 6:3, 6:3-ra. A torna kakukktojása az argentin Guillermo Coria, aki nem kiemeltként még belezavarhat a házibajnokságba. Coria 7:6, 7:5-re az ausztrál Arthurst győzte le.

USA salakpályás bajnoksága, Houston (400 ezer dollár):
Negyeddöntők:
Coria - Arthurs 7:6, 7:5
Roddick - Blake 6:2, 6:4
Agassi - Pless 6:3, 6:3
Sampras - Martin 6:2, 7:6

Délután megkezdi szereplést női Fed-kupa válogatottunk is. A Temesvári Andrea vezette különítmény a spanyolországi Almeirában lép pályára, és bár versenyzőink úgy ítélték meg, a pálya keményebb, mint ahogy ők ezt előzetesen várták, nem reménytelen a helyzetük. Persze a nap végére okosabbak leszünk, addigra ugyanis már túljutunk két összecsapáson. Az első mérkőzést Gubacsi Zsófia vívja majd Angeles Montolióval, ezt követően pedig az előzetesen csak párosra jelölt Arantxa Sanchez-Vicario játszik Kuti Kis Ritával.

Áll a bál az Egyesült Államokban is, ahol az amerikai hölgyek Ausztria ellen lépnek pályára - immáron Jennifer Capriati nélkül. A világranglista második helyén álló klasszist pénteken egyszerűen elküldték a csapattól, pontosabban fogalmazva Billie Jean King szövetségi kapitány nem tartott igényt játékára. Semmi rosszra nem kell gondolni, Capriati bűne mindössze annyi volt, hogy szervezett magának egy külön edzést. "A Fed-kupa csapatverseny, még ha a tenisz egyéni sportnak is számít. Csapatunk szabálya, hogy mindenki alkalmazkodik egymáshoz és a vezetés által előírt kritériumokhoz, például a közös tréninghez. Csalódtunk Jenniferben, mert ezek szerint ő nem fogadta el ezeket a feltételeket" - nyilatkozta King, aki annak ellenére döntött így, hogy ezáltal csapata a mérkőzést már el is vesztette. A Monica Seles-Barbara Schwartz összecsapás követően, hogy a nézők ne unatkozzanak, Lisa Raymond és Daniela Kix egy bemutató mérkőzés erejéig lép pályára.

Pincési László