Vágólapra másolva!
A 2000-ben olimpiai arany-, 2001-ben vb-ezüstérmes Csollány Szilveszter a patraszi torna Európa-bajnokságon vasárnap még egyet hátrébb lépett a dobogón: akárcsak a tíz évvel ezelőtti budapesti Eb-n, ezúttal is bronzérmes lett a gyűrű döntőjében.

Számára tehát nem újdonság a bronz, de kétségkívül szokatlan ez a szín. A Honvéd versenyzője a vb-ken ugyanis öt ezüstérmet nyert, 1998-ban első lett a szentpétervári Eb-n, 2000-ben pedig második a brémai kontinensbajnokságon. Sajnos ebben a vonatkozásban is visszalépett. A Dimitriosz Tofalosz sportcsarnokban a világbajnok bolgár Jordan Jovcsev (9,750) kapta az aranyat, a címvédő, s a hazai pálya előnyét is élvező görög Tambakosz (9,737) az ezüstöt, Csollány (9,725) pedig azt a bronzot, amelynek természetesen egyáltalán nem örült. "Volt egy kis megingásom, így a bírók jogosan vontak le a pontszámomból. De Jovcsevtől is vonhattak volna le, hiszen a leugrásnál kicsit elszökkent. Ha a bírók szigorúbbak, akkor azonos pontszámot kap velem. Tambakosz viszont végig bizonytalankodott, nála biztosan jobb voltam, talán azért kedveztek neki, mert hazai közönség előtt szerepelt" - jegyezte meg a Csollány.

A gyűrű mellett a felnőtteknél a talaj döntőjében is érdekeltek voltunk, s itt Gál Róbert 9,100 ponttal a hetedik helyen végzett. Ám a magyar csapat Csollány bronza mellett szerzett még egy érmet, egy ezüstöt: a juniorok között Berki Krisztián lólengésben várakozáson felül teljesítve lett második. Ugyancsak a "kicsiknél", az összetett versenyben Hetrovics Marcell a tizenegyedik helyen végzett.

A felnőtt egyéni összetett versenyt a román Dan Potra (55,710) nyerte Jovcsev (55,623) és az orosz Bondarenko (55,612) előtt. Talajon az orosz Nyemov (9,825), lólengésben a román Urzica (9,812), ugrásban holtversenyben a fehérorosz Kaszparovics és a román Dragulescu (9,656-9,656), korláton a görög Tszolakidisz (9,737), nyújtón a görög Marasz (9,812) bizonyult a legjobbnak.

Fábik Tibor

Korábban: