Vágólapra másolva!
Hároméves eltiltást kapott Marie-Reine Le Gougne és a francia műkorcsolyázó-szövetség elnöke, Didier Gailhauget, amiért a pontozónő a Salt Lake City-i téli olimpián a párosok versenyében részrehajló volt. Az érintettek ezt tagadják, s Le Gougne azzal fenyegetőzik, kitálal, nyilvánosságra hozza a sportágon belüli korrupciót.

A Salt Lake City-i téli olimpia legnagyobb botrányát kavarta a műkorcsolyázó párosok versenye. A jégen az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja kettős nyert a lehető legszorosabb csatában, öt pontozó őket látta jobbnak, négy pedig a kanadai Jamie Sale, David Pelletier duót. Aztán kiderült, hogy az egyik pontozóbíró, a francia Marie-Reine Le Gougne részrehajlóan döntött, ezért utóbb a kanadaiak is aranyérmet kaptak. A vb-n már egyik páros sem indult, a kanadaiak pedig szerdán bejelentették, hogy befejezik amatőr pályafutásukat, és a Cirque du Soleil revühöz szerződnek.

A nemzetközi szövetség (ISU) most tárgyalta az olimpiai pontozás ügyét. A tanúk állítása szerint közvetlenül a verseny után Le Gaugne azt mondta, azért ítélte jobbnak az orosz párost, mert Didier Gailhauget, a francia szövetség elnöke erre kötelezte. Most viszont mindketten tagadták, hogy bármiféle megegyezés született volna, s "komikus színjátéknak" minősítették az eljárást. Az mindenesetre egyelőre teljesen komoly, hogy a két francia hároméves eltiltást kapott, s nem lehetnek hivatalos résztvevői a 2006-os, torinói téli olimpiának sem.

"Az illetékesek azt mondják, végre befejeződött a két és fél hónapos rémálom" - nyilatkozott Le Gaugne. "Tényleg vége a rémálomnak, ez már egy valós csata, s vissza fogom szerezni a tisztességemet és a becsületemet." A franciák és jogi képviselőik állítják, az ISU eljárása szabálytalan volt, hiszen tizenhárom tanút sorakoztatott fel ellenük, miközben még azokat a bírókat sem hallgatták meg, akik szintén az oroszokat látták jobbnak.

Többen túl csekélynek tartják a büntetést, miközben Le Gaugne és Gailhauget fellebbez, sőt ha kell, a nemzetközi Sportbíróságon keresi majd igazát. "Ez a valódi botrány, az alapvető jogaimtól is megfosztott az ISU" - mondta a pontozónő. "Már az első pillanatban engem kiáltottak ki bűnbaknak, azóta más sem történik, mint az utólag kiadott aranyérem jogosságának az igazolása."

Ottavio Cinquanta, az ISU elnöke szerint nehéz, de jó döntés született. A franciák viszont állítják, egy sportpolitikai játszma tárgyai, nemzetüket teljesen ki akarják szorítani a sportág vezetéséből. Az igazi botrány azonban lehet, hogy csak most kezdődik. Le Gaugne ugyanis azzal fenyegetőzik, ha nem kap elégtételt, kiteregeti a sportág szennyesét. "Majd én elmagyarázom, hogyan mennek itt a dolgok" - mondta. "Ez egy, a végletekig elfogult, diktatórikus és korrupt rendszer. Most már senki sem állíthat meg, nincs vesztenivalóm. A végsőkig harcolni fogok."

A pontozónő állítja, tiszta lelkiismerete szerint döntött az olimpián. A kűrök felvételét csak alig tíz napja nézte meg először. "Megnyugodtam, jól pontoztam. Ha most újra döntenem kéne, megint az oroszokat tenném az első helyre."

Korábban:

Profinak áll az olimpiai bajnok kanadai páros