Vágólapra másolva!
Két napon belül két jövő évi világverseny rendezését nyerte el Magyarország. Azután, hogy csütörtökön Göteborgban a Nemzetközi Jégkorong Szövetség úgy döntött, hogy a 2003-as Divízó I-es vb Budapesten lesz, a Nemzetközi Torna Szövetség pénteken Tokióban a magyar fővárosnak adta a jövő évi ritmikus gimnasztikai vb rendezési jogát. Mindkét világbajnokságra az új Budapest Sportcsarnokban kerül sor.

Hollandia egyébként már korábban megkapta a 2003-as ritmikus gimnasztikai világbajnokság rendezését, ám visszalépett. Az áprilisi patraszi torna-Eb-n a magyar szövetség vezetői bejelentették a Nemzetközi Torna Szövetségnek (FIG), hogy szívesen vállalnák a házigazda szerepét, de ezzel az elgondolással nem voltak egyedül, mert a németek, a spanyolok, az oroszok, a franciák és a japánok hasonlóképpen cselekedtek.

A FIG tokiói végrehajtó bizottsági ülésén azonban a pénteki szavazás előtt váratlanul mind az öt rivális visszalépett, mert úgy ítélték meg, hogy a magyar pályázattal nem tudnak versenybe szállni. Mellettünk szólt, hogy Budapest 1996-ban közmegelégedésre rendezett ritmikus gimnasztikai Eb-t, 1999-ben pedig vb-t; s a körülmények jövőre is ideálisak lesznek: több mint 10 ezer néző befogadására alkalmas új sportcsarnok, közvetlenül mellette az edzéseknek helyet biztosító SAP-csarnok s ezekkel egy blokkot alkotva a Hotel Stadion. A jövő szeptemberben rendezendő világbajnokság egyébként kiemelt jelentőségű lesz, hiszen ezen lehet megszerezni az 2004-es olimpiai kvótákat.

Mivel két világverseny rendezését már korábban elnyertük, a ritmikus gimnasztikai vb egyúttal egy hármas sorozat része: idén november 20. és 24. között Debrecenben rendezik a szerenkénti tornász vb-t, 2003. szeptemberben kerül sor a budapesti ritmikus gimnasztikai vb-re, 2003 októberben pedig Debrecen lesz az aerobik Európa-bajnokság házigazdája.

"Szinte csoda, hogy ennyi verseny lesz nálunk. Nagy a kihívás a számunkra, de a korábbi évtizedek sikeres rendezéseinek tapasztalatából okulva biztos, hogy most nem lesz gond" - nyilatkozta a tokiói döntés után Forgács Róbert, a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Fábik Tibor