Vágólapra másolva!
Az atlétikai világ egyik legszínesebb egyénisége, a már az 1980-as moszkvai olimpián is döntős Merlene Ottey június elején immár szlovén színekben kezdi meg idei versenyszezonját, s nem kizárt, hogy 42 évesen rajthoz áll az augusztusi müncheni Eb-n is.

A jamaicai születésű s az olimpiákon nyolc, a szabadtéri világbajnokságokon tizennégy érmet szerzett sprinter 1998 óta Szlovénia fővárosában, Ljubljanában él, ahol Srdjan Djordjevic edző irányítása alatt edz (azt megelőzően Olaszországban élt), de csak tavaly december 27-én adta be kérelmét az új állampolgárságára. Felvetődött, hogy a bécsi fedett pályás Eb-n indul Szlovénia színeiben, ám nem sikerült megfelelő formába lendülnie, így erről letett, de a jelek szerint a kérelme is elakadt a különféle jogi útvesztőkben. Ám kedden végre megkapta a szlovén állampolgárságot. Akkor még türelmet kért a jövőjét firtató újságíróktól, de pénteken, éppen negyvenkettedik születésnapján nyilatkozott a sajtónak.

"Nagyon örülök, hogy Európában új hazára találtam. Azt természetesen soha nem fogom elfelejteni, hogy honnan származom, de már több mint tíz éve ezen a kontinensen élek, s azt hiszem, Szlovénia a legjobb hely számomra a végleges letelepedést illetőn. Megszerettem az itteni életstílust, s az is sokat számít, hogy Szlovénia ugyanolyan kis ország, mint Jamaica. Ami az atlétikai pályafutásomat illeti, a szabadtéri szezonban június elején indulok először versenyen, 2-án vagy 5-én" - jelentette be Merlene Ottey.

A június 2-a tökéletes időzítés lenne, hiszen ezen a napon történetesen Ljubljanában rendeznek Permit-versenyt (június 5-én pedig Milánóban.)

"Nagyon bízunk benne, hogy a jamaicai atlétikai szövetség nem támaszt semmiféle akadályt arra nézve, hogy Ottey szlovén színekben versenyezzen" - fogalmazott Djordjevic, aki - ha minden jól alakul -augusztusban a müncheni szabadtéri Európa-bajnokságon is hasznos tanácsokat adhat az életkorából jó néhány évet bátran letagadható futónőnek.

Merlene Ottey már 20 évesen az ötödik helyen végzett az 1980-as moszkvai olimpia 200 méteres döntőjében, s azóta az ötkarikás játékokon nyolc érmet szerzett. Aranyat egyet sem: "csak" három ezüstöt és öt bronzot. A szabadtéri világbajnokságokról tizennégy érme van, már kedvezőbb színeloszlásban: három arany (1991: 4x100 méter, 1993 és 1995: 200 méter), négy ezüst és hét bronz. A fedett pályás vb-ken is begyűjtött három aranyat, két ezüstöt és egy bronzot. Eddigi utolsó nagy alakítását a 2000-es sydneyi olimpián nyújtotta, ahol - negyvenévesen - a 4x100-as jamaicai váltóval a második helyen végzett. Ám a dicsőséglistája mellett azt sem hallgathatjuk el, hogy 1999-ben doppinggyanúba keveredett, a sevillai vb-n nem vett részt, s az olimpia előtt megromlott a viszonya a csapattársaival. A jamaicai válogatón ugyanis 100 méteren csak negyedik lett, így ezen a távon nem indulhatott volna az olimpián, ám mégis rajthoz állhatott, amit társai nehezményeztek. Pedig bebizonyosodott, hogy ő volt a legjobb jamaicai versenyző Sydneyben, mert a döntőben a negyedik helyen végzett.

S hogy immár szlovén színekben, 42 évesen mit érhet még el? Edzője január 2-án azt nyilatkozta, hogy amennyiben Ottey a 100 méteren tizenegy másodperces időre lesz képes, akkor folytatja a pályafutását, ha nem, akkor befejezi. Nos, az már biztos, hogy folytatja a versenyzést. S azt is biztosra vehetjük, hogy a tizenegy másodperces idővel nagyon messzire lehet jutni...

Fábik Tibor

Korábban:

Ottey nem indul az Eb-n (2002. 01. 18.)