Vágólapra másolva!
A szlovéniai Mariborban szenzációs magyar sikerrel kezdődött meg az 51. cselgáncs-Eb: a férfiak 66 kg-os súlycsoportjában a 22 éves Ungvári Miklós mind a négy mérkőzését ipponnal nyerte meg, s Európa-bajnok lett. Az abszolút kategóriában Kosztolánczy György az ötödik helyen végzett.

Az Eb magyar szempontból rosszul indult, hiszen a női 52 kg-ban Nagy Viktória kikapott az olasz Maddalonitól, és kiesett. A férfi 66 kg-ban és az abszolút kategóriában történtek azonban bőségesen kárpótolták a magyar szakvezetést. A 22 éves Ungvári Miklós (66 kg) tavaly még jószerivel ismeretlen volt a nemzetközi mezőnyben, ám idén már az Eb előtt is letette a névjegyét. A kecskeméti dzsúdós megnyerte a varsói A-kategóriás versenyt, Rómában második, Budapesten és Leondingban egyaránt ötödik lett, s az európai ranglista élére került.

Mariborban az Eb első napján tagadhatatlanul szerencsés sorsolást fogott ki, amit ki is használt. Az első fordulóban erőnyerő volt (a 30 induló közül ketten voltak szerencsések, az egyik Ungvári), majd a bosnyák Mrdic ellen ötvenöt másodperc, a görög Alexanidis ellen három perc harminchét másodperc alatt ipponnal győzött, s az elődöntőbe került. Itt viszont már egy igazán erős ellenfél, az Európa-bajnok és vb-második grúz Revazisvili következett. Ám Ungvári őt is legyőzte, mégpedig imponáló fölénnyel, három perc harmincegy másodperc elteltével ipponnal diadalmaskodott. A döntőben az Eb-harmadik, korábbi junior világbajnok szlovák Krnac várt rá.

A szlovák versenyző már az ötödik másodpercben waza-arit ért el, ami nagyon nagy előny, de Ungvári nem esett kétségbe, s még mielőtt egy perc eltelt volna a mérkőzésből, az ötvenhetedik másodpercben ipponnal győzött. Ungvári Miklós így mind a négy mérkőzést ipponnal nyerte meg, s Európa-bajnoki címet szerzett. A magyar cselgáncssport ezt megelőző utolsó Eb-aranyát 1998-ban Oviedóban Hajtós Bertalan szerezte.

"Ungvári Miki győzelme hatalmas siker egy olyan súlycsoportban, amelyben rengeteg kiváló cselgáncsozó van" - nyilatkozta a döntő után Nagy Ernő szövetségi kapitány. "Miki az egész nap folyamán ragyogóan versenyzett, mindig csak a soron következő mérkőzésére koncentrált, olyannyira, hogy amikor a döntőben győzött, szinte nem is fogta fel, hogy megnyerte az Európa-bajnokságot. De most lesz rá ideje... Mi viszont még további bravúrokra készülünk Mariborban."

A 100 kg-ban versenyző Kosztolánczy György tulajdonképpen "kárpótlásként" indulhatott az Eb-n az abszolút kategóriában. A Honvéd 25 éves dzsúdósa saját súlycsoportjában kiválóan szerepelt az idei A-kategóriás versenyeken, három érmet szerzett, de az Eb-re 100 kg-ban az olimpiai bajnok Kovács Antal kapott bizalmat a szakvezetéstől. Tegyük hozzá, nem érdemtelenül, hiszen a budapesti Hungária-kupa döntőjében legyőzte Kosztolánczyt, aki viszont Mariborban elindulhatott az abszolút kategóriában.

Ungvárihoz hasonlóan Kosztolánczy sem panaszkodhatott a sorsolására, a bosnyák Mekic és a lengyel Wojnarowicz legyőzésével az elődöntőbe került. Itt már nem bírt a jóval esélyesebb, +100 kg-os, háromszoros vb-harmadik holland Dennis van der Geesttel (aki este Európa-bajnok lett), így a bronzéremért léphetett tatamira, a fehérorosz Sarapov ellen. A találkozón egyetlen értékelhető akció sem született, a hosszabbításban, hat perc öt másodperc elteltével a bírók negyedszer is Kosztolánczyt intették (Nagy Ernő szövetségi kapitány szerint jogtalanul), aki így kikapott, s ötödik lett, de ez is várkozáson felüli eredmény tőle.

Az Eb első napjának aranyérmesei:
férfiak,
60 kg: Douma (francia)
66 kg: Ungvári Miklós
abszolút kategória: Van der Geest (holland)

nők:
48 kg: Jossinet (francia)
52 kg: Singleton (brit)
abszolút kategória: Gerber (német)