Vágólapra másolva!
Havirovban folyik a junior súlyemelők világbajnoksága. Likerecz Gyöngyi ma az aranyérem várományosaként versenyez.

Úgy látszik, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek nincs szerencséje a világbajnoki színhelyekkel. A tavalyi felnőtt vb rendezését előbb Nauru, majd Guam mondta le, végül Antalya ugrott be, az idén pedig Katmanduba tervezték a juniorok versenyét, mégis Havirovban lépnek dobogóra a súlyemelők. A nepáliak azt mondták, hogy a biztonsági követelményeknek nem tudnak eleget tenni, ezért léptek vissza.

Azzal, hogy Csehországba vitték a vb-t, népesebb és erősebb is lett a mezőny. A magyarok kifejezetten örülnek a helyszínváltozásnak, az utazási és részvételi költségeken spórolnak másfélmillió forintot - mondta Dolovai Tamás, a szövetség elnöke -, még úgy is, hogy Havirovban hét versenyzőnk indul, szemben a korábban tervezett hárommal. Volt, aki Zsuga Imre szövetségi kapitány autójával utazott, és Mercsényi Gyula főtitkár is kétszer fordult Budapest és Havirov között. A többséget menedzselési szándékkal nevezték be, hogy ha már ilyen közel van a vb, hadd kapjanak lehetőséget az utánpótlás legtehetségesebb tagjai. Eddig Nagy Szilvia szerepelt a legeredményesebben: ötödik lett.

Likerecz Gyöngyi viszont nem tanulni ment, ő a verseny egyértelmű esélyese, végül is a felnőtt világbajnokság háromszoros aranyérmesétől nem is lehet mást várni, csak győzelmet. A magyar bajnoknőt - 2001 legjobb hazai hölgyversenyzőjét - a csuklósérülése még zavarja egy kicsit, de az elnök szerint az esélyeit nem ez befolyásolja. Mint mondta, Likerecz Gyöngyit ő még nem látta felkészületlenül versenyezni.

Az a kérdés, hogy a súlycsoport kínai szereplője - akit 255 kilóval neveztek be, vagyis ugyanannyival, mint a magyar bajnoknő legjobb eredménye - mire lesz képes. Dolovai Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt világversenyeken részt vevő kínaiak többsége junior korú, és a Havirovban indulók is több felnőtt világcsúcsot állítottak fel. Likerecz - aki még jövőre is szerepelhet a juniorok között - nyert már mindenféle világversenyes aranyérmet a serdülőtől a felnőtt kategóriáig, junior vb-n viszont még soha nem volt első. Ma ezt szeretné pótolni, ennek érdekében kihagyta az idei felnőtt Eb-t is.

Lépesfalvi Zoltán