Vágólapra másolva!
Nagy magyar sikerrel zárult a budapesti Körcsarnokban rendezett kiokushin karate Európa-bajnokság: versenyzőink két arany-, két ezüst-, és négy bronzérmet szereztek.

A telt ház, közel 2000 néző előtt lebonyolított Eb-n először a férfi formagyakorlatban (kata) dőlt el a helyezések sorsa, s magyar szempontból igazán örvendetesen: az aranyérmet Szabó István, az ezüstöt Tóth Attila nyerte. A nőknél formagyakorlatban ezúttal nem rendeztek versenyt.

A küzdelmi (kumite) kategóriákban a férfiaknál csupán egyetlen számban, a férfi nyílt kategóriában osztottak érmeket. A 39 induló között Török Dániel remek versenyzéssel jutott az elődöntőbe, ahol dán ellenfele egyik rúgása a sérült kezét érte, s fel kellett adnia a küzdelmet. Bronzérme azonban kiváló eredmény a roppant erős mezőnyben.

Ugyancsak 3. lett a női 50 kg-ban Bálint Anita, a 60 kg-ban pedig Lehr Ágnes és Balogh Mária. A női +60 kg-ban két magyar karatéka, Szövetes Veronika és Tóth Ivett jutott be a döntőbe, amelyet végül az aktívabb Szövetes nyert meg.

"A nap elején nehezen lendültem bele, de rengetegen mondták, hogy próbáljak már meg ellazulni, és szerencsére a végére sikerült is. Két éve második voltam az Eb-n, s most mindenképpen szerettem volna nyerni. Nagyon örülök, hogy sikerült!" - nyilatkozta Szövetes Veronika, a Nagykőrös versenyzője.

Az Európa-bajnokság aranyérmesei:
férfi kata: Szabó István
férfi kumite, open: Dimitrov (bolgár)
női kumite, 50 kg: Antonova (ukrán)
60 kg: Sztecsenko (ukrán)
+ 60 kg: Szövetes Veronika

Fábik Tibor

Kiokushin-Eb a Körcsarnokban