Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko (38-1, 35 KO), a WBO világbajnoka június 29-én a már öregedő, de még mindig jelentős kihívást jelentő Ray "Merciless" (Könyörtelen) Mercer (30-4, 22 KO) ellen lép ringbe nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésen. A Klicsko fivérek ifjabbika minden bizonnyal ismét a jól ismert "europid" stílusban próbálja majd földbe döngölni a Könyörtelent.

A 26 éves Klicsko általában rettenetes ütőerejének birtokában, apró fejmozgások kíséretében mechanikusan támad, és néha eltáncol. A kérdés az, hogy ezúttal felőrlődik-e az ukrán az amerikai védelmén, amelyet már jó néhány európai megemlegetett.

Mercer a maga 41 évével igazi rutinos öreg róka, aki az utóbbi tíz évben már szembenézett a világ legjobb nehézsúlyú ökölvívóival. Az amerikai 1991-ben a WBO világbajnoka volt. Első vereségét 1992-ben tizennyolc győzelem után, Larry Holmes (67-6, 43 KO) ellen szenvedte el, majd 1994-től 1996-ig évenként mindössze egy mérkőzést vívott. Kilencvenötben Evander Holyfield ellen kapott ki pontozással, majd egy évvel később a jelenlegi vitathatatlan, egyesített, nehézsúlyú világbajnoktól, Lennox Lewistól szenvedett pontozásos vereséget. 1997-ben egyáltalán nem bokszolt, sőt visszavonult, hogy aztán 1998-ban Leo Loiaconót a második menetben, Jim Haynes-t pedig az elsőben, 43 másodperc után padlóra küldje.

A meccs után egyben eldől az is, hogy Klicsko lesz-e a nehézsúlyú trón örököse, bár Lewis álláspontja még nem ismert.. Az angol egyesített világbajnoknak két kötelező megméretése van: az egyik a Chris Byrd elleni IBF-világbajnoki címvédés, s ha Tyson szorgalmazza, akkor az Iron Mike elleni visszavágó, ez utóbbi ugyanis szerződésben van rögzítve. Ha ezeken túl van, akkor Lennox nem kerülheti el Klicskót.

Kovács Iván

Korábban: